У Грејачкој парохији свечано и уз поклоне за најмлађе

Најрадоснији хришћански празник Божић свечано и с радошћу је прослављен и у туријском делу наше општине. На фотографијама које је наша редакција добила од наших читалаца, види се да је саборност и окупљање народа у овим празничним данима била масовна и да су у центру пажњe, осим обреда посвећених рођењу Христа, били најмлађи.

У верским храмовима организовано је паљење бадњака. Почињало је вечерњим богослужењима, a потом и освештањем и налагањем бадњака. У свим храмовима уприличено је послужење за све присутне, а у некима од њих за најмлађе је организована и подела поклона. Та свечарска атмосфера паљења бадњака у овом делу наше општине се може видети и на фотографијама из порте Цркве „Свете великомученице Параскеве” у Великом Дреновцу, где је служио јереј Новица Илић. Како се већ вековима ради, домаћини из овог села су са наследницима и наследницама донели своје бадњаке и након освешћења и службе однели их својим кућама, наставивши обичаје везане за дочек најрадоснијег хришћанског празника – Христовог рођења.

У поноћи и у овдашњим храмовима су се огласила звона у част рођења Спаситеља, а у јутарњим сатима је служена јутарња литургија. На фотографијама добијеним из храма „Вазнесења Господњег” у Грејачу може се закључити да је на јутарњој литургији био значајан број верника.

У селу Банковцу је градња цркве у току, али то није спречило мештане ове бројчано мале месне заједнице да празник обележе како доликује: саборно и у знаку најмлађих. На сам Божић око поднева служена је литургија на месту будућег храма, а затим су у организацији тамошњег Црквеног одбора и Савета месне заједнице подељена 80 пакетића окупљеној деци.

У самом селу, као и у црквама у Суповцу, Малом Дреновцу и Лоћики, служио је поменути јереј Новица Илић. Иначе, обележавање празника најпре је почело у суботу, када је овај свештеник од 14 часова у селу Копривница у тамошњој Цркви „Свете великомученице Недеље” обавио освешћење бадњака.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 5 =