АМХ „Шуматовац” поново на „натпевавању” после седам година

Од 9. до 15. септембра 2023. године у Неготину, родном месту најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца организује се фестивал „Мокрањчеви дани”. Ова манифестација има за циљ да негује и сачува ауторову заоставштину и да сваке године уступи простор највећим и најзначајнијим хорским ансамблима, појединцима, солистима, камерним и оркестарским ансамблима. На „Натпевавању хорова” 57. Фестивала „Мокрањчеви дани” у конкуренцији за престижно признање најбољег хора након седам година, по други пут, учествоваће и Алексиначки мешовити хор „Шуматовац”.

Сада већ традиционално „Натпевавање хорова” установљено је давне 1974. године. Један је од најатрактивнијих фестивалских програма и сматра се круном овог Фестивала. Неготинска публика моћи ће уживо да прати „хорску борбу” за победничку титулу и Статуету Стевана Мокрањца, рад вајара Небојше Митрића, која већ деценијама у Неготин доводи реномиране хорове из земље и иностранства. Остали поштоваоци хорске музике моћи ће да гледају цео програм на другом каналу Радио телевизије Србије.

Ове године, за титулу победника „Натпевавања хорова” надметаће се чак шест хорова и то Хор „Ars Vocalis” из Београда, Хор „Свети Симеон Богопримац” из Смедеревске Паланке, Алексиначки мешовити хор „Шуматовац”, Мешовити певачки хор „Ина” из Загреба (Хрватска), Полифони хор „Анкара” из Анкаре (Турска) и Хор града домаћина Фестивала, Хор Уметничке школе „Стеван Мокрањац”.

„Надметање хорова” биће одржано у Дому културе „Стеван Мокрањац” првог фестивалског дана у суботу, 9. септембра, од 20 сати.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × four =