Проблеми повртара одразиће се и на љубитеље ајвара

Септембар је месец када се на алексиначкој зеленој пијаци све зацрвени од паприке и парадајза. За многе наше суграђане је то и месец када се набавља поврће за прављење чувеног домаћег ајвара и конзервирање парадајза у флашама.

Данас смо боравили на Зеленој пијаци и сазнали шта очекује купце на овдашњим тезгама. По причама продаваца, али и произвођача, стиче се утисак да је понуда паприке овог септембра мања у односу на лане, а цене веће за преко двадесет одсто. Ретки су повртари са подручја наше општине који се могу похвалити квалитетним и обимним родом. Због временских услова и вирусних инфекција тешко је било очувати здрав плод. Није сјајна ситуација, кажу наши саговорници који држе тезге на алексиначкој пијаци, ни у лесковачком крају, па су сва надања усмерена према повртарима у крушевачком крају.

Килограм квалитетније паприке се данас продавао по цени од 150 до 180 динара. Нешто боља понуда и продаја, када је у питању паприка ајварка, по речима једног од продаваца Раце Динића Мозговца очекује се од 15. септембра. Што се цене тиче, он прогнозира да ове године она неће бити испод 130 динара. Вероватно ће као и сада ово поврће, слабијег квалитета, моћи да се купи и по цени од 100 динара за килограм.

На Зеленој пијаци килограм парадајза се продавао од 100 до 150, а такозвани рози и до 200 динара по килограму, иста количина купуса вредела је 80, а кромпира 100 динара. Љуте папричице за зимницу продавале су се по 250 динара за килограм.

Очито да ће љубитељи домаће зимнице морати ове јесени да издвоје више новца и труда него прошле јесени, или пак да се на акцијама снабдевају у супермаркетима. Можда је решење у „београдском рецепту”. Купити готов ајвар и остало у домаћој радиности од познате особе у коју се има поверења. Само, за то нам требају и београдске плате.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − four =