Алексинчанин надмудрио ЛИДЛ

Судећи по рафовима познатог немачког трговинског ланца „ЛИДЛ” пчелари Србије су својом активношћу успели да истерају правду када је у питању декларисање меда. Незадовољни што је мед који се продаје у овом трговинском ланцу био рекламиран као 100% природан мед пчелари окупљени око Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) су пријавама упозорили инспекцију на „противзаконито” рекламирање ове намирнице.

 Они тврде да је мед природна намирница, ако није, онда није ни мед. Ту акцију је предводио алексиначки пчелар епидемиолог др Родољуб Живадиновић, који је председсник СПОС-а. Др Живадиновић живи у Житковцу, активан је пчелар и један од најзаслужнијих што удружење има сопствени погон за паковање меда. Захваљујући таквом начину пословања највише користи имају сами пчелари. Зато је и разумљиво што су овај „успех” озваничили емотивном поруком „Побеђен ЛИДЛ – нема више 100%”.

− Када видите да је максимална улазна цена у неке маркете 500 динара, а овамо знамо да је откупна цена багремовог меда 800 динара, питате се да ли је то могуће. Одговор је да то није могуће и кад није могуће све је јасно. Са тим медом нешто није у реду, или је увезен из неких земаља и има неко сумњиво порекло. Ми управо сада се тиме бавимо − објашњава др Живадиновић.

Он упозорава да је коначно једна фирма избацила мед из увоза у наше маркете и он се налази у „Лидлу”.

Rodoljub i med
Извор фотографије: Фејсбук

− Пошто та фирма увози мед само из Молдавије претпостављамо да је мед одатле. Нису се још изјаснили. Ми смо тај мед купили и послали га на анализу у једну немачку лабораторију да видимо прво да ли је прави мед, а друго, да видимо његово ботаничко порекло. Значи, радимо детаљну поленску анализу у врхунској европској лабораторији. Након тога ћемо знати шта је то и онда ћемо, ако нешто није у реду, поднети пријаву надлежним инспекцијама да предузму мере – каже први човек пчеларске организације Србије и упозорава да он и његове колеге неће дозволити никакву нелојалну конкуренцију на територији Србије.

Др Живадиновић је позвао све потрошаче, па и пчелара, да у наредна два дана кад год виде негде сумњиви мед да то јаве удружењу, које ће одмах то пријавити инспекцији. Он је грађанима и поручио.

 

− Када видите неки мед који кошта испод 1000 – 1100 динара, знајте да ту нешто не може да буде у реду. Ако је откупна цена меда 800 динара, ако тегла са етикетом достиже 100 динара, уз порез на мед од 10 посто и трошкова дистрибуције још педесетак динара и уз зараду онога који је паковао и маржу трговине, теоретски је немогуће да тегла меда буде испод 1100-1200 динара па и више − упозорав наш саговорник.

Очито да љубитељи меда тренутно морају да издвоје пристојну суму новца за килограм меда. Али то је и прилика да пчелари и нешто зараде, пошто су и они имали велике производне трошкове. Таква је логика понуде и потражње. Овде је битно да потрошачи знају шта купују за свој новац.

Извор насловне фотографије: СПОС

4 коментара

  1. Pazi sad će pčelar da odredjuje cenu meda u prodavniama. A šta ako je med kupljen po 400 din i oni ga prodaju bez zarade po 600 din. Ko to može da zabrani? Napravio kampanju da bi se med skuplje prodavao. Bolje da pogleda mali šta mu se radi tj ne radi po DZ.

    1. Nisi pcelar pa zato lupas za cenu od 400rsd, da znas koliko treba truda,rada i novca da se ta pcelinja drustva pripreme da skupe taj kilogram meda ne bi lupala gluposti.

  2. Sta ovaj lupa da je otkupna cena meda 800 din i da se ne isplati ispod 1100 din da se prodaje.Ko ce toliko da plati,malo su se zaigrali pojedini pcelari.Imam u okruzenju na desetine pcelara i vade vrhunski med a cena mu je 700-800 din. sto je gornja granica pristojne cene.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 2 =