Artek

Aleksinčani u „Arteku“

Desetoro najboljih đaka sa područja opštine Aleksinac ovog leta boraviće oko tri nedelje u Međunarodnom kampu „Artek“ na Krimu, u sklopu druge smene mladih diplomata. Tom prilikom,  juče je u Aleksinačkoj gimnaziji predstavljen značaj ovog kampa i mogućnosti koje on pruža učenicima, a promociji su prisustvovali predstavnici kompanije NIS, zamenik direktora Ruskog doma Vasilij Galaktionov i rukovodilac Ruskog centra u Novom Sadu Nenad Spasić. Prošle godine u „Arteku“ je boravilo šest učenika iz cele Srbije, a ove godine u Rusku federaciju putuje čak 25 đaka.

Snežana Lakićević
Snežana Lakićević, menadžer za saradnju sa obrazovnim institucijama kompanije NIS

–    Aleksinac će biti jedini koji će imati desetoro dece u jednom tako velikom međunarodnom kampu, čiji je pokrovitelj Ministarstvo spoljnih poslova Ruske federacije. Deca će imati priliku da mnogo toga vide, nauče, steknu prijatelje, da usavrše ruski jezik i to će im biti šansa da kada završe četvrti razred upišu jedan od ruskih fakulteta. Po dogovoru sa Univerzitetom „Lobočevski“ u Nižnjem Novgorodu nekoliko njih će imati direktne stipendije za studiranje na tom fakultetu, a ostali će moći da apliciraju preko Ruskog doma na konkurse koje Ruska federacija raspisuje svake godine, rekla je obraćajući se prisutnima Snežana Lakićević, menadžer za saradnju sa obrazovnim institucijama kompanije NIS.
Lakićevićeva je posebno istakla značaj srpsko-ruskog odeljenja u Aleksinačkoj gimnaziji, koje po njenim rečima postaje prepoznatljivo u celoj Srbiji.
Naša želja je da pokušamo sa čelnim ljudima vaše opštine da vratimo ruski jezik i u osnovne škole u gradu. Pokušaćemo to već od naredne godine, naravno to zavisi od interesovanja roditelja i dece, ali verujem da to neće biti sporno i sasvim sam sigurna da ćete svi vi znati da iskoristite šansu koja vam se pruža, rekla je Lakićevićeva.
Značaj postojanja bilingvalnog odeljenja u Aleksincu istakao je u svom obraćanju i zamenik direktora Ruskog doma Vasilij Galaktionov i dodao da će učenicima boravak u kampu biti od velike koristi.

Vasilij Galaktionov
Vasilij Galaktionov, zamenik direktora Ruskog doma u Beogradu

–    Kada sam bio dete nisam bio u Arteku, ali uvek sam maštao o tome. To govorim da biste shvatili koliko je retka i dobra mogućnost da se poseti ovaj kamp. Nadam se da će se deca vratiti sa pozitivnim utiscima i da će nastaviti sa proučavanjem ruskog jezika, kao i da će tamo naći mnogo prijatelja, ne samo iz Rusije, već iz čitavog sveta, rekao je Galaktionov.
U sastavu delegacije koja je juče posetila Aleksinac, pored pomenutih predstavnika NIS-a, Ruskog doma u Beogradu i Ruskog centra u Novom Sadu, našle su se i Marija Šibanova, supruga zamenika generalnog direktora NIS-a i Tatjana Zajac, predstavnica sektora za trening i razvoj kompanije NIS. Ovu delegaciju sa predstavnicima domaćina Oliverom Vojinović, profesorkom ruskog jezika i Kostom Crnčevićem, direktorom Aleksinačke gimnazije primio je ispred lokalne samouprave zamenik predsednika opštine Čedomir Rakić.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + twelve =