Korman

Đaci iz Rusije u poseti Aleksincu

Srednjoškolci iz Rusije juče su imali priliku da se upoznaju sa nekim od istorijskih znamenitosti na području opštine Aleksinac, kao i sa tradicionalnom domaćom hranom koja se priprema u ovom kraju. Prva stanica ruskih đaka bila je ruska crkva u Gornjem Adrovcu, mesto pogibije pukovnika Rajevskog, dobrovoljca u srpsko-turskom ratu. Nakon posete velelepnom spomeniku, svojevrsnom simbolu vekovnog prijateljstva dva naroda, druženje je nastavljeno u etno kući u Kormanu. Rusi u Aleksincu
–    Prepoznali smo mogućnost da predstavimo deo naše kulturne baštine, pa smo im organizovali izlet do Adrovca i posetu ruskoj crkvi, kao i posetu etno kući „Pavlićević“ u Kormanu gde su žene iz udruženja „Korman“ pripremile ručak sa svim onim srpskim jelima karakterističnim za naše područje. Deca su zadovoljna iako ne razumeju šta je srpska sarma prepoznaju slovenska jela. Primetno je njihovo oduševljenje, a i nastavnici su zadovoljni. Mislim da smo na dobar način, udruženim snagama Aleksinačka gimnazija, OTIS i Centar za kulturu zajedno sa Etno udruženjem „Korman“ predstavili našu opštinu, rekla je Maja Radoman Cvetićanin, v.d. direktora Centra za kulturu i umetnost.

Anastasija
Anastasija

Posetioci iz Rusije nisu krili svoje zadovoljstvo prijemom koje im je priredio domaćin, a pored raskošne prirode aleksinačkog kraja, posebno im se dopala domaća hrana.
–    Istovremeno imate osećaj da ste u Rusiji i da niste. Neke stvari Vam se čine potpuno poznatim i nekad nemate utisak da ste u inostranstvu. Ljudi su veoma prijatni, divni, puno je znamenitosti i priroda je prelepa. Hrana je preukusna i veoma zasitna, puno je sira, mesa… Veoma sam zadovoljna, rekla nam je Anastasija, jedna od učenica.
Đaci iz Rusije su u višednevnoj poseti Nišu, u sklopu razmene sa gimnazijom „Svetozar Marković“.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × five =