Алексинчани сутра обележавају Дан примирја

Сутра ће у 11 часова на старом алексинсчком гробљу бити обележен 11. новембар, Дан примирја у Првом светском рату, односно како је тада називан Велики рат који је трајао од 1914. до 1918. године.

Опелом свештенства алексиначког храма Светог Николе, пригодном комеморацијом и полагањем цвећа код спомен-костурнице погинулим и умрлим војницима у Великом рату биће обележена 102. годишњица од потписивања примирја.

Zoran Stevanovic
Зоран Стевановић (архива)

−То је споменик мало познат нашој јавности. Подигнут је тридесетих година прошлог века, а по угледу на поменик руским добровољцима који се налази на Брђанки. Иначе, на њему се налазе стихови нашег познатог песника Војислава Илића Млађег и посвећени су свим онима који су страдали у овој великој војни, јер овде на алексиначком гробљу нису само сахрањени српски војници из Алексинца. Напротив, сахрањен је велики број српских војника из свих делова наше земље пошто су се овде у Алексинцу налазиле две болнице, једна такозвана Окружна цивилна болница која је имала војне намене и друга резервна војна болница Тимочке дивизије − подсећа професор историје Зоран Стевановић.

Према поузданим подацима који се заснивају на проучавању протокола умрлих лица од августа 1914. до новембра 1915. године, а који је вођен од стране три алексиначка свештеника, умрло је преко 800 наших војника, подофицира, официра, али и један број заробљеника који су били рањени или болесни. Један број страдалих из алексиначких насеља сахрањен је у својим селима, а посмртни остаци осталих налазе се у овој заједничкој гробници.

Овај догађај организују заједно Одбор за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја у општини Алексинац и Удружење бораца Народноослободилачког рата општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + one =