Алексинац обележио Марковдан, градску славу

По календару Српске православне цркве, јуче, трећег дана Ђурђевдана, православни верници прославили су Марковдан, а општина Алексинац обележила је градску славу.

Традиционално, у духу православља, градска слава обележена је јутарњом литургијом, литијом и резањем славског колача.

Јутарња литургија почела је у раним јутарњим сатима на темељима храма Светог Марка на Брђанки, након које је кренула и традиционална литија кроз парк, ка главним улицама до цркве Светог Николе. У порти цркве, покрај записа, уследило је резање славског колача уз присуство представника општине, директора јавних установа и предузећа, као и грађанства.

Организатори обележавања градске славе били су Црквена општина Алексинац и Одбор за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја у општини Алексинац.

Иначе, у Алексинцу се Марковдан од давнина обележава као градска слава, а то је било веома свечано између два рата. Овако свечано обележавање Сетог Марка трајало је све до 1945. године када је тадашња нова власт одбила да учествује у литијама, а наредне 1946. оне су биле потпуно забрањене.

Прослава Марковдана обновљена је 2003. године кад су и постављени темељи нове цркве Светог Марка на Брђанки, иначе на месту где је давно требало да буде подигнута црква, још 1880. године. Међутим, када ће алексинчани добити још једну цркву и даље је неизвесно, јер се већ неколико година стоји са радовима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + 18 =