Алексинац центар регионалног хумора и сатире

У сали Дома омладине минуле суботе одржан је 11. Фестивал хумора и сатире „Јужњачка утеха”, који окупља најзначајније ауторе из Србије и региона. Фестивал успешно организују Центар за културу и уметност Алексинац и Београдски афористичарски круг, под покровитељством Општине Алексинац.

− Алексинац је постао један центар хумора и сатире. Јако су ретки овакви фестивали и то је јако вредно да постоји, јер је ово фактички међународни фестивал. Ми на фестивалу имамо колеге из Бугарске, колеге из Црне Горе, наше најзначајније, најквалитетније сатиричаре и афористичаре тако да је то нека репрезентативна селекција и мислим да у том смислу то представља један културни догађај Алексинца, а и Србије − сматра Слободан Симић, председник Београдског афористичарског круга.

Ово је била прилика да се алексиначка публика упозна са афоризмима и сатиричним причама афористичара који стварају на три језика: српском, црногорском и бугарском. Учествовало је 12 аутора подељених у две групе који су говорили своје одабране афоризме и приче.

Прву групу аутора чинила је књижевница Љиљана Крстић и гости из Бугарске Михаил Вешим и Румен Белчев, и из Црне Горе Дејан Тофчевић, Бојан Рајевић и Бранко Вуковић.

− Веома ми је драго што гостујемо на овом фестивалу. Имали смо прилику да чујемо чему се смеје српска публика и о чему пишу наше колеге из других балканских земаља и вече је било веома интересантно. Нисмо све разумели, зато што сатира има одређен контекст који подразумева да се говори и о локалним темама и политичким збивањима једне земље што нама није у потпуности познато, али с друге стране сатира има и један универзални контекст и значење и разумеју је и странци. Ми се на Балкану веома лако споразумевамо – рекао је за наш портал Михаил Мишев – Вешим, бугарски новинар, писац и уредник хумористичког часописа „Стршел” и додаје да врло често у њиховом часопису заступају и српске ауторе, тако што преводе њихове афоризме, сатиричне приче и фељтоне.

Другу групу чинили су аутори из Србије и то Александар Чотрић, Слободан Симић, Бојан Љубеновић, Миодраг Стошић, Ивко Михајловић и својеврсни домаћин Славомир Васић, афористичар са Алексиначког Рудника.

Сат времена раније у истом простору отворена је Изложба карикатура Дарка Дрљевића, познатог карикатуристе из Црне Горе, који је због болести био спречен да и сам присуствује отварању. У његовом одсуству изложбу је отворио Иван Матејевић.

Током читавог програма, музичка подршка био је састав „Др Пера и Техничари”, који предводи Пера Перашевић, иначе доктор ургентне медицине из Ниша који је на музичкој сцени више од три деценије. Чланови бенда су искусни музичари, неки од њих су чланови група Мама Рок и Там Там. Они су пред овдашњом публиком извели неколико својих ауторских песама.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + thirteen =