Три године од ковида-19 у Србији: Насловне стране без вести, остали подаци о умрлима

Данас се навршило три године од званично регистрованог случаја оболевања од ковида-19 у Србији. Ковид је већ неко време истиснут из медијских наслова, а вести о новом корона вирусу налазе се на маргинама. Међутим, бројеви умрлих и оболелих остају као подсетник на једно тешко време које смо прошли.

Званична статистика каже да је од почетка доласка ковида-19 у Србију, од ове болести оболело скоро 2,5 милиона грађана, умрло је 17.839, а има и незваничних података који указују да су ове цифре још погубније по човеку. Нажалост, и данас неко умире од овог обољења, али у просеку клиничка слика новооболелих је знатно блажа у односу на почетак епидемија.

На подручју општине Алексинац епидемијска ситуација је током викенда била стабилна, али са различитим вредностима по данима. Јуче, у недељу, од 36 тестираних особа њих шесторо је било заражено, а у суботу од 86 пацијената код 12 је откривено присуство вируса корона.

Иначе, у протеклих седам дана у алексиначким ковид здравственим установама јавило се 683 или на дневном нивоу нешто мање од 100 пацијената са симптомима сличним ковиду-19, али је њих 110 или дневно око 16 особа новооболело. Седмицу смо почели са 16, у уторак је било 20, у среду 19, у четвртак 16 и у петак 21 новозаражено лице.

Очито, да је март почео са повећаним бројем регистрованих болесника од ковида-19, јер је у јануару дневни просек био око 100 тестираних особа од којих је близу 5 особа дневно оболевало, а у фебруару је тестирано по дану 109 пацијената од којих је скоро девет њих било новооболелих.

Ковид се после три године свео само на статистичке податке који све ређе занимају јавност и на препоруке струке да бустер дозом треба да се вакцинишу старије особе и угрожени болесници, са неким најавама да ће можда Светска здравствена организација да у мају, наводно, прогласи крај епидемије.

Нажалост, дотле по неко од нас изгуби неког познаника код кога је вирус корона убрзао окончање његовог живота. Према извештају Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батутˮ у последња 24 сата у Србији је преминуло осам, а на респираторима је 15 особа.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − twelve =