„Да рата више не буде” креће од Ниша

Ове године обележава се 80. годишњица од позива народу Србије на устанак против окупатора у Другом светском рату. Главна прослава и главна догађања одвијаће се у Београду у периоду од 4. до 7. јула.

Манифестација носи назив „Да рата више не буде”, а позване су делегације 26 земаља антифашистичке коалиције Европе. Председник Србије Александар Вучић  биће покровитељ ове манифестације и 4. јула у дому Рибникара у Београду примаће представнике ових делегација.

Mića Milojević− То је симболично, јер је 4. јула централни комитет комунистичке партије Југославије на седници управо у дому Рибникарових донео одлуку да се народ позове на устанак против немаца и других окупатора − рекао је Мића Милојевић, секретар Удружења бораца Алексинац.

До 7. јула биће низ манифестација у нашем главном граду, али одржаваће се манифестације и у другим деловима Србије. За југ Србије централна манифестација „Да рата више не буде” поводом 80 година од антифашистичког устанка у Србију биће одржана сутра на спомен парку Бубањ у Нишу са почртком од 10 часова и 30 минута.

− 26. јун 1941. године био је датим када је Гестапо похапсио похапсио 39 чланова вођства Комунистичке партије на релациј Ниш- Крушевац. До краја јуна ипак се Окружни комитет Комунистичке партије Југославије за округ Ниш стабилизовао, консолидовао, изабран је нови у који је ушла и Јелка Радуловић, студент из наше општине. До краја месеца овај одбор је одржао свој конститутивни састанак и донео одлуку да се креће са организовањем борбених група  на подручју Нишког округа и формирању првих одреда − појаснио је Милојевић.

После полагања цвећа, интонирања химни, поздравних речи окупљенима ће се обратити министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Кисић Тепавчевић. Биће и других који ће се обратити пре сви Драгана Сотировска као градоначелница Ниша, а биће и подељења одређена признања свима онима који су дали свој допринос у очувању и неговању антифашистичких традиција када је у питању Српски народ.

Што се тиче организације Удружења бораца Народноослободилачког рата општине Алексинац, они ће јулске датуме обележити управо у знаку ове 80. годишњице. Како најављују , анимираће што већи број месних заједница да овог дана изађу и положе цвеће на спомен плоче и друга спомен обележја посвећена погинулима у Другом светском рату и да их потсете да могу да положе цвеће и на спомен обележја погинулим ратницима и војницима у Балканским и Првом светском рату.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + 13 =