Afrička kuga svinja: Za Mozgovo loše vesti, za ostale ohrabrujuće

O Afričkoj kugi svinja na području opštine Aleksinac bilo je reči i na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije. Na jučerašnjem sastanku su se mogle čuti i dobre i manje dobre vesti, a za meštane Mozgova i nepovoljne.

Pošto u proteklih 90 dana, od prvog evidentiranja zaraze u Donjem Adrovcu, nije bilo otkrivanja novih slučajeva kuge kod domaćih i divljih svinja ublažavanje zaštitnih mera najpre se odnosilo na lovce. O tome je članove Štaba izvestila republička veterinarska inspektorka Snežana Mitrović.

‒ Mere koje su bile na snazi po rešenju o proglašenju područja lovišta „Šumatovacˮ od zarzne bolesti Afričke kuge svinja kod divljih svinja su prestale da važe 3. marta, tako da članovi lovačkog udruženja „Deligradˮ mogu sada da idu u pojedinačni lov i lov na čeku na sve dozvoljene vrste divljači, uključujući i divlje svinje ‒ pojasnila je inspektorka.

Što se tiče mera koje se primenjuju u zaraženom i ugroženom području od zarzne bolesti Afričke kuge svinja kod domaćih svinja one su i dalje na snazi. Tako da je promet svinja i dalje zabranjen, uključujući i zabranu prodaje na stočnim pijacama u Tešici i Kormanu.

‒ Pošto je taj period od 90 dana od prvog slučaja istekao pre par dana, Regionalni krizni centar je sastavio plan aktivnog nadzora sa uzorkovanjem koji je već prosleđen  Nacionalnom kriznom centru. Nakon njegovog odobrenja, taj plan će na terenu sprovesti ovlašćene veterinarske stanice, verujemo do kraja marta. Ako  ne bude iznenađenja, u smislu da se pojavi bolest ili da imamo pozitivne uzorke, Regionalni krizni centar će dati predlog Nacionalnom kriznom centru o ukidanju tih zabrana – kazala je inspektorka i izrazila očekivanje da će to sve da se desi do početka aprila.

Tada bi u svim naseljenim mestima trebalo da budu ukinute mere, osim u selu Mozgovo. Kako je pojasnila ovo aleksinačko selo se nalazi u ugroženom području, jer je geografski blizu ražanjskom selu Grabovo. Tamo je u jednom domaćinstvu otkriven, kod domaćih svinja, slučaj zaražavanja životinja Afričkom svinjskom kugom. Naredni dani pokazaće koliko su očekivanja bila realna i da li će se, i pored činjenice da tri meseca već nema novog zaražavanja životinja, prolongirati ukidanje represivnih mera.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

7 + 7 =