Афричка куга свиња: За Мозгово лоше вести, за остале охрабрујуће

О Афричкој куги свиња на подручју општине Алексинац било је речи и на седници Општинског штаба за ванредне ситуације. На јучерашњем састанку су се могле чути и добре и мање добре вести, а за мештане Мозгова и неповољне.

Пошто у протеклих 90 дана, од првог евидентирања заразе у Доњем Адровцу, није било откривања нових случајева куге код домаћих и дивљих свиња ублажавање заштитних мера најпре се односило на ловце. О томе је чланове Штаба известила републичка ветеринарска инспекторка Снежана Митровић.

‒ Мере које су биле на снази по решењу о проглашењу подручја ловишта „Шуматовацˮ од зарзне болести Афричке куге свиња код дивљих свиња су престале да важе 3. марта, тако да чланови ловачког удружења „Делиградˮ могу сада да иду у појединачни лов и лов на чеку на све дозвољене врсте дивљачи, укључујући и дивље свиње ‒ појаснила је инспекторка.

Што се тиче мера које се примењују у зараженом и угроженом подручју од зарзне болести Афричке куге свиња код домаћих свиња оне су и даље на снази. Тако да је промет свиња и даље забрањен, укључујући и забрану продаје на сточним пијацама у Тешици и Корману.

‒ Пошто је тај период од 90 дана од првог случаја истекао пре пар дана, Регионални кризни центар је саставио план активног надзора са узорковањем који је већ прослеђен  Националном кризном центру. Након његовог одобрења, тај план ће на терену спровести овлашћене ветеринарске станице, верујемо до краја марта. Ако  не буде изненађења, у смислу да се појави болест или да имамо позитивне узорке, Регионални кризни центар ће дати предлог Националном кризном центру о укидању тих забрана – казала је инспекторка и изразила очекивање да ће то све да се деси до почетка априла.

Тада би у свим насељеним местима требало да буду укинуте мере, осим у селу Мозгово. Како је појаснила ово алексиначко село се налази у угроженом подручју, јер је географски близу ражањском селу Грабово. Тамо је у једном домаћинству откривен, код домаћих свиња, случај заражавања животиња Афричком свињском кугом. Наредни дани показаће колико су очекивања била реална и да ли ће се, и поред чињенице да три месеца већ нема новог заражавања животиња, пролонгирати укидање репресивних мера.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − 9 =