Milunka Savić

Herojstvo Milunke Savić na aleksinačkoj sceni

Predstava „Milunka”, posvećena heroini srpskih oslobodilačkih ratova Milunki Savić, sledeće nedelje biće izvedena pred aleksinačkom publikom. Komad reditelja Petra Stanojlovića, u kojem lik Milunke tumači glumica Vesna Stanković, proglašen je za najbolji na Međunarodnom festivalu u Zemunu 2015. godine, dobitnik je Zlatne kolajne publike „Siniša Dašić”, a na Međunarodnom festivalu u Moskvi 2015. godine dobio je nagradu „Zlatni vitez”.

Ovu istorijsku monodramu Aleksinčani će imati prilike da vide u ponedeljak 15. oktobra kada se u gradu obeležava godišnjica oslobođenja u svetskim ratovima.

‒ Pozivamo sve one koji vole svoju istoriju i koji cene žrtve svojih predaka da nam se pridruže na ovom izuzetnom događaju – poručuju organizatori i dodaju da se karte mogu kupiti na biletarnici Doma kulture danas do 20 časova ili u ponedeljak, na dan izvođenja.

Priča o Milunki Savić počinje od njenih devojačkih dana, koje je provodila u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Da bi zaštitila brata, prerušena u muškarca odlazi u Prvi balkanski rat pod imenom Milun Savić. Međutim, njena tajna će biti otkrivena nakon ranjavanja, ali je vojska ipak zadržava u jedinici. Ranjavana je devet puta, a posle demobilizacije dobija devojčicu, usvaja još tri ćerke i hrani više od tridesetoro dece. Za svoje junaštvo dobila je dvanaest medalja i bila je visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikaša Franše d’ Eperea, Šarla de Gola i viceadmirala Geprata.

Komad „Milunka” teatra „Balkan novi pokret” iz Beograda može se okarakterisati kao „ispovest od prve puške do metle”, jer je heroina Milunka Savić nakon ratova radila kao čistačica u banci.

Predstava počinje u 20 časova, a cena karte je 250 dinara, dok se grupne ulaznice naplaćuju po 150 dinara.

Foto: Tetar Balkan novi pokret

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eight − four =