Umesto OTIS-a od nove godine SRCA

Na današnjoj sednici Opštinskog veća članovi ovog tela su razmatrali više tačaka iz delokruga njihovog odlučivanja, kao i veći broj dokumenata za koja konačnu reč daje opštinski parlament. Većnici su usvojili šestomesečni izveštaj o izvršenju opštinskog budžeta u kome stoji da je od planiranih godišnjih 1.260.291.806 dinara realizovano 552.761.436 dinara, što je ostvarenje sa 43,7%. Ako se uzmu i preneta sredstva i ostali prihodi od godišnjih planiranih 1.539.805.309 dinara u prvom polugodištu ostvareno je 741.246.492 dinara ili u procentima 48,1%.

I dok je prihod ostvaren približno koliko je planirano, u prvih šest meseci, novac iz budžeta je trošen znatno manje od predviđenog. Utrošeno je 447.787.835 dinara što je 28,64% u odnosu na plan. Razlozi manjih rashoda su, kako je obrazloženo, što se u prvih šest meseci intenzivnije sprovode postupci javnih nabavki, a plaćanje faznih poslova vrši se nakon njihovog obavljanja. Za određene programe koji se finansiraju iz budžeta saglasnost republičkih organa dobijena je sa zakašnjenjem, pa je očekivanje da će se u narednom periodu povećati finansiranje aktivnosti iz budžeta, a time i rashod.

Većnici su jednoglasno podržali odluku o promeni imena opštinske organizacije za turizam i sport OTIS koja će se od nove godine zvati Sportsko rekreativni centar Aleksinac – SRCA. Ova ustanova od naredne godine, pre svega, baviće se upravljanjem sportskih objekata: sportske hale, terena za male sportove TAŠ, gradskog fudbalskog stadiona i mini pič terena. Oblast turizma i zaposleni koji se bave ovom delatnošću, svoje aktivnosti nastaviće u okviru Ustanove za smeštaj i rekreaciju „Lipovac”. Aleksinačka lokalna samouprava je primorana na ovakva rešenja kako bi ispoštovala zakonske promene.

Veće se saglasilo i sa odlukom o pristupanju promeni statuta opštine Aleksinac kojim bi se on uskladio sa novim zakonom iz ove oblasti. Nakon usvajanja odluka od strane skupštine opštine Aleksinac promene će biti na desetodnevnoj javnoj raspravi, tako da će građani moći da daju svoje sugestije i predloge. Ovo je veoma značajno pošto će se na drugačiji način definisati mnoga pitanja, pa i ona koja se odnose na mesne zajednice.

Opštinska vlada podržala je i izmenu odluke o Opštinskom pravobranilaštvu po kojoj će ovo telo imati dva zamenika. Kako je obrazložio aktuelni pravobranilac Iva Stanković, za godinu i nekoliko meseci stiče uslove za penziju i potrebno je na vreme pripremiti kadar, a ovakvim rešenjima povećava se broj kandidata za izbor novog predsednika. Takođe, povećan je i broj predmeta na kojima radi ovaj organ, tako da je u poslednje četiri godine godišnje od pet do petnaest slučajeva više.

Članovi Opštinskog veća su se saglasili i o dopuni odluke o regulisanju saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Aleksinac. Po njoj se predviđa povećanje novčane kazne za fizička lica od 1.000 na 3.000 dinara, kao i mogućnost uručivanja prekršajnog naloga na licu mesta. Veće je usvojilo i predlog izmene osnivačkog akta Javno komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija” kojim se adresa sedišta menja, umesto Ulice Petra Zeca nova adresa biće u Ulici Dušana Trivunca broj 7.

Na današnjoj sednici opštinske vlade, većinom glasova podržan je i predlog o izmeni programa poslovanja za ovu godinu Javnog preduzeća za puteve i stambeno komunalnu delatnost opštine Aleksinac u kojima se, pored ostalog, predviđa uvećanje troškova zaposlenih na ime isplate solidarne pomoći u visini od oko dva i po miliona. Kako je rečeno aneksom Kolektivnog ugovora koji je zaključen između Vlade Republike Srbije i reprezentativnog sindikata obaveza je komunalnih preduzeća da predvide ova sredstva. Da li će ona biti isplaćena zavisi od finansijske situacije. Ako bude novca svaki radnik dobiće oko 41. hiljadu. Kako se čulo, ostala aleksinačka komunalna javna preduzeća su solidarnu pomoć isplatila ili isplaćuju u više rata. Većina većnika je mišljenja da se nađe mogućnost da i radnici puteva dobiju tu pomoć, dok je predsedavajući, predsednik opštine Nenad Stanković, upozorio da ovo preduzeće za razliku od drugih koristi budžetska sredstva i opterećeno je finansijskim problemima iz ranijeg perioda i da rukovodstvo prilikom odlučivanja sagleda te činjenice. Stanković je prilikom glasanja bio uzdržan.

Konačnu reč o ovim dokumentima daće Skupština opštine Aleksinac, odnosno o ovim predlozima na sledećoj sednici izjasniće se opštinski odbornici.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × three =