Skraćeni časovi i u aleksinačkim školama

Nezadovoljni predlogom Zakona o platnim razredima prosvetari u mnogim osnovnim i srednjim školama u Srbiji, neki mediji navode da je reč o više od petstotina škola, juče su stupili u štrajk skraćenjem časova sa 45 na 30 minuta.

Štrajk organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja Srbije, NSPR „Nezavisnost” i Sindikat radnika u prosveti. Časovi su skraćeni i u školama na teritoriji Aleksinca rekli su nam predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u OŠ „Ljupče Nikolić” Aleksandar Janjić i koordinator NSPR „Nezavisnost” za Aleksinac, Milorad Nikolić, uz napomenu da štrajkom nisu obuhvaćene Predškolska ustanova „Lane” i Specijalna osnovna škola „Smeh i suza”. Predsednik SSSS za opštine Aleksinac, Sokobanja i Ražanj, Dobrica Ranđelović nam je potvrdio da su se štrajku pridružili i članovi sindikata u Sokobanji i u Ražnju.

Pomenuti sindikati su jedinstveni u zahtevu da svi zaposleni u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju sa sedmim stepenom stručne spreme budu svrstani, umesto u osmu, u devetu grupu u predloženom zakonu o platnim razredima u javnom sektoru.

Pred sutrašnji sastanak sa predstavnicima sindikata, ministar prosvete Mladen Šarčević je izjavio da će ministarstvo izaći sa ponudom da 58 odsto zaposlenih uđe u devetu platnu grupu i da je ta ponuda, kako je rekao razumna i razvojna.

– Nisam optimista pred najavljeni sastanak, ali smatram da je ovaj štrajk dobra prilika da se popravi položaj nas prosvetnih radnika – rekao nam je koordinator NSPR „Nezavisnost” za Aleksinac Milorad Nikolić.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 + eleven =