Najveće interesovanje za radiologiju

Opšta bolnica u Aleksincu je i juče bila otvorena za sve pacijente koji su želeli da se besplatno pregledaju u okviru akcije koja se od septembra, po preporuci Ministarstva zdravlja, sprovodi jednom mesečno. Za razliku od prošlomesečne, u ovoj akciji, pored internističkih, građanima su na raspolaganju bili ultrazvučni, ginekološki i urološki pregledi kao i PSA test prostate.

radiologija Aleksinac
Direktor Opšte bolnice Aleksinac, dr Goran Vidić je zadovoljan odzivom građana i naglašava da je i ova akcija protekla u najboljem redu i da su građani bili izuzetno strpljivi čak i tamo gde se čekalo i po sat-dva.

To je bio slučaj na radiologiji, gde je jedan radiolog uz pomoć dva specijalizanta, na jednom aparatu obavio 108 pregleda, što je za svaku pohvalu – kaže dr Vidić i navodi da su od 8 do 16 časova pregledana 164 pacijenta kroz ukupno 340 pregleda.

Značaj ovih akcija je mnogostruk za rano dijagnostikovanje bolesti, kao i za promociju prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju. To se potvrdilo tokom ove jučerašnje akcije u Aleksincu.

Dom zdravlja Aleksinac
Svrha ovih pregleda je da kod građana otkrijemo bolest gde nije bilo simptoma ili su postojali neki manji simptomi. Nakon ovih pregleda nekoliko pacijenata smo poslali na dalje lečenje, a za jednog pacijenta je tražena dodatna dijagnostika, jer se, nažalost, najverovatnije radi o malignom oboljenju – kaže doktor Vidić.

U ovu akciju bili su uključeni i domovi zdravlja u Aleksincu, Ražnju i Sokobanji. U Domu zdravlja u Aleksincu, gde su obavljani samo ginekološki pregledi, mogućnost da se pregledaju iskoristile su 22 pacijentkinje, od toga 13 za ginekološki, a 9 za ultrazvučni pregled.

Ražanjski Dom zdravlja je imao 61 pregled i 47 pacijenata, u Sokobanji je bilo 23 pacijenta, a tamošnjoj Specijalnoj bolnici, gde su vršeni samo radiološki pregledi, javilo se 55 pacijenata.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve + twenty =