Ivana Maksimović

Ivanin čas u Tehničkoj školi

Članica državne reprezentacije u streljaštvu Ivana Maksimović Anđušić, koja je na Olimpijskim igrama u Londonu osvojila srebrnu medalju, danas je bila gošća učenika i nastavnika Tehničke škole „Prota Stevan Dimitrijević”.

Ivanu i njenog oca i trenera Gorana Maksimovića, selektora državne reprezentacije, najpre je primio direktor škole Dragan Petković, a potom je u školskoj sali Ivana govorila o značaju bavljenja sportom i školovanju, ali i o svom putu do olimpijske medalje.

‒ Poručila sam im da se bave sportom, da imaju viziju i cilj, da budu istrajni i da nikako ne odustaju kada je najteže, već da se tada još više zainate i bore jer se svaki rad na kraju, naravno, isplati ‒ kaže ova optimistična mlada sportistkinja, nosilac zastave Srbije na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara 2016. u Riju.

Podrška roditelja

Ivana Maksimović Veliku važnost za Ivaninu porofesionalnu karijeru imalo je to što potiče iz sportske porodice. Njen otac Goran Maksimović osvajač je zlatnog odličja na Olimpijadi 1988. u Seulu, a majka Miriban bila je juniorska reprezentativka u streljaštvu.

‒ Oni su me uveli u streljaštvo. Sa 40 dana sam išla na takmičenje sa mamom, tako da mi je to i bilo suđeno, na neki način. Oni nikada nisu uticali na moju odluku, niti me forsirali. Prosto kada imate to u svojim genima i kada imate pored sebe takve ljude, koji znaju sve što može da se zna o streljaštvu, koji vas podržavaju beskrajno, imaju isti cilj kao i vi, onda jednostavno rezultati dolaze i jednostavno onda to bude vaš put.

To što su joj roditelji treneri opisuje kao srećnu okolnost i svoju prednost, ali dodaje da nije uvek bilo lako.

‒ Oni me najbolje poznaju i znaju da naprave taktiku i za pripreme, i za odmor, i za takmičenja, ali nije to uvek bilo med i mleko jer nekako karakteri su nam isti i nekada kada sam bila tinejdžer bila sam jako teška i svojeglava tako da bilo je teško, ali stvarno su sve izdržali kao pravi heroji i, eto, napravili od mene šampiona – kaže sa osmehom Ivana.

Ivana Maksimović

Tribinu, koja je bila odlično posećena, organizovali su Tehnička škola „Prota Stevan Dimitrijević” i Kancelarija za mlade opštine Aleksinac. Ivana je prisustvovala i završnici opštinskog takmičenja srednjoškolaca u malom fudbalu i najboljim pojedincima i ekipama uručila medalje i pehare. A našu reprezentativku uskoro očekuju svetski kupovi i regionalna takmičenja, dok ćemo je početkom septembra pratiti na Svetskom prvenstvu, najbitnijem ove sezone i ujedno prvom stepeniku ka Olimpijskim igrama u Tokiju.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 + seventeen =