voćnjak

Voće dobro podnelo mraz

Dušan Stojanović PSSS Niš
Dušan Stojanović, inženjer zaštite bilja

Iako je nakon toplih dana, pozni februar iznenadio obilnim snežnim padavinama, voćari ne treba da brinu za izmrzavanje svojih zasada, kažu stručnjaci, jer u većini slučajeva nije došlo do otvaranja pupoljaka koji su, kao takvi, osetljivi na niske temperature.

‒ Jedino je kod nekih ranih sorti breskve i nektarine temperatura od -15, možda dovela do nekog oštećenja. Međutim, izmrzavanje tih pupoljaka ne bi trebalo da pređe 10%, što se praktično smatra jednom blagom proredom plodova – objašnjava master zaštite bilja Dušan Stojanović, stručni saradnik Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Niš.

Nakon prestanka mrazeva, kada temperatura pređe u plus, sokovi će naglo krenuti u biljkama i doći će do bubrenja pupoljaka, pa je, po savetu našeg stručnjaka, tada potrebno uraditi prolećni tretman.

‒ To je prvi fungicidni tretman u ovoj godini nekim od preparata na bazi bakra sa napomenom da se ide u punoj dozi – kaže naš sagovornik i dodaje da u tom periodu treba obaviti i prolećnu prihranu voća azotnim đubrivom.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 − 13 =