Med

Značaj ishrane: Šta med ima što ostale namirnice nemaju?

Med je jedna od namirnica, kako nam preporučuju u ovim stresnim situacijama, koju treba uvrstiti u redovnu ishranu, naravno u normalnim količinama. Šta to med ima, što ostale namirnice nemaju pokušali smo da saznamo od nekoliko aleksinačkih pčelara.

Rodoljub i med
 

Neki ispitivači objašnjavaju izvanredne osobine meda time što on sadrži enzime. Sličnog mišljenja je i prvi čovek Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

‒ Ima mnogo naučnih istraživanja o tome da bismo mi to mogli u jednoj kratkoj izjavi da kažemo. Ali definitivno najviše su u to uključeni pčelinji enzimi, jer ono što med sadrži kao hrana imate i u drugoj vrsti hrane, imate u voću i povrću. Ali ona čega nema u drugim vrstama hrane to su upravo enzimi koje pčele dodaju medu i koji imaju određena biološka svojstva – kaže dr Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS. 

Dugogodišnji pčelar i profesor vinogradarstva i voćarstva dr Dragoslav Cvetković kaže da med u sebi sadrži minerale, vitamine i masne kiseline koje organizam lako usvaja.

Dragoslav Cvetković‒ Med je i pravi antibiotik. Nijedna bakterija ne može da se razloži u njemu. Enzimi omogućavaju normalno funkcionisanje organizma – napominje dr Cvetković univerzitetski profesor koji penzionerske dane rado provodi u svom pčelinjaku. 

Dakle, reč je o specifičnim materijama tj. supstancama koje, pored toga što su nosioci života, pokreću vegetativni život u biljkama, životinjama i svim ljudskim ćelijama. Jer, bez enzima nema rasta i razmnožavanja, niti deoba ćelija. U pojedinim organima kod čoveka oni su precizni upravljači hemijskim procesa.

Enzimi su složeni proteini koji olakšavaju aktivnosti u organizmu. Oni su odgovorni za iskorišćenje vitamina i minerala, regulisanje hormona, i zdravlje imunog sistema. Enzimi, takođe, igraju važnu ulogu u detoksikaciji, pa čak i u osnovnim aktivnostima u organizmu kao što su disanje, govor, itd.

Mlad čovekov organizam je najbogatiji enzimima, dok se sa starošću zastupljenost enzima umanjuje i tim povodom se smanjuje čovekova životna energija. Stoga, sve što smo stariji nama je potrebnija hrana bogata enzimima, da bismo na taj način izbegli poteškoće, umor i pad energije.

Med

U sastav meda ulazi više od 70 raznih za organizam vrlo važnih materija. Med kao hrana ima ogromne prednosti kada se uporedi sa trščanim šećerom i šećerom od repe, raznim vrstama fabrikovanih sirupa i skroba kao izvora energije. U medu se nalazi niz organskih kiselina (jabučna, vinska, limunska, mlečna i oksalna kiselina). U njemu isto tako ima i proteina, vitamina, derivata hlorofila (ksantofila). Mineralni sastojci, vitamini, enzimi i antibakterijske materije meda daju mu izuzetan značaj u ishrani svih kategorija stanovništva, a u prvom redu dece i starijih osoba. U sastav meda ulaze i soli kalcijuma, natrijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, hlora, fosfora, sumpora, joda, dok neke vrste meda sadrže čak i radijuma.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 − five =