Zlatasto zutilo vinove loze

Zlatasto žutilo vinove loze krči vinograde

Zlatasto žutilo vinove loze koje prouzrokuje fitoplazma (Flavescence doree) je trenutno najopasnije i neizlečivo oboljenje vinove loze, a intenzivno se ponovo širi u Nišavskom okrugu.

−Na zaraženim čokotima listovi se savijaju po obodu prema naličju. Boja listova je različita u zavisnosti od sortimenta vinove loze. Kod crvenih sorti inficirani listovi su tamnoljubičasti do svetlocrveni, a kod belih sorti svetložuti do zlatnožuti. Često dolazi i do nekroze cvasti, tako da nema formiranja grozdića ili su oni rehuljavi, smežurani i lošijeg kvaliteta − podseća o simptomima MA inž. polj. za zaštitu bilja Gordana Cvetković, savetodavac u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Niš i dodaje da ako je u vinogradu više od 20 % čokota sa simptomima koji upućuju na zarazu zlatastim žutilom, jedina mera je krčenje celog vinograda. 

Bolest se inače širi na dva osnovna načina, skrivenim zarazama u loznim kalemovima i pomoću vektora cikada. Zlatasto žutilo se ne prenosi rezidbom, niti dodirom zaražene i obolele vinove loze. Glavna biljka domaćin zlatastog žutila je evropska vinova loza, ali i druge Vitis vrste. Ostale biljke domaćini štetnog organizma su obična pavitina, dok je prenosilac cikada.

U vinogradarskim područjima gde se ne sprovode hemijske mere zaštite može doći do nesagledivih posledica – propadanje i krčenje vinograda.

− Smatra se da je faktor umnožavanja zlatastog žutila deset ili više, što znači da je broj zaraženih čokota svake godine barem deset puta veći nego protekle vegetacije. Osnovne mere suzbijanja zlatastog žutila u vinogradima počivaju na korišćenju zdravstveno ispravnih loznih kalemova, uklanjanju zaraženih čokota i obaveznom suzbijanju cikade − dodaje MA inž. polj. za zaštitu bilja Gordana Cvetković. 

Zapušteni vinogradi predstavljaju veliku opasnost za dalje širenje zlatastog žutila vinove loze, te je njihovo privođenje kulturi ili krčenje obavezno. Prilikom sumnje na moguće simptome zlatastog žutila u vinogradu pomoć oko determinacije stvarnog uzroka žućenja i sušenja čokota vinogradari mogu potražiti u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 − 3 =