Dobrovoljni davaoci Sokobanja

Добровољно давалаштво изнедрило дружење

Добровољни даваоци крви и донори органа окупљени у клубовима „Хумано срце” из Алексинца и „Железничар” из Ниша са својим пријатељима и колегама из Сокобање и са Карабурме из Београда, полазећи од своје дугогодишње сарадње на пољу племенитости и хуманитарног рада, заједнички су организовали једнодневни излет до Сокобање.

Посетили су Специјалну болницу на Озрену и свог колегу добровољног даваоца крви Миомира Димитријевића, некадашњег радника Фабрике филтера „Фрад” из Алексинца који се налази на лечењу, што је измамило сузе код многих.

Dobrovoljni davaoci Sokobanja

Даваоци крви посетили су Милошев конак, Амам, Галерију слика и Завичајни музеј у Сокобањи, а централно дружење организовано је у природи, на изворишту реке Моравице. Стари пријатељи Нишлије, Алексинчани и Београђани дружили су се уз песму и игру до вечери.

Посебну част овом дружењу учинио је Хајдари Белан, вишеструки добровољни давалац крви и крвне плазме из Београда који је крв дао 210 пута и рекордер је Србије у давалаштву.

Белан, некадашњи радник Градског саобраћајног предузећа „Београд”, жива је легенда добровољног давалаштва крви и својом хуманошћу заслужује место и у Гинисовој књизи рекорда.

Свој наредни сусрет добровољни даваоци крви заказали су у новембру у Нишу на акцији прикупљања крви и 11. маја наредне године у Алексинцу.

текст:Драган Јовановић Лера
фото:Дејан Павловић

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × two =