Zlatasto zutilo vinove loze

Златасто жутило винове лозе крчи винограде

Златасто жутило винове лозе које проузрокује фитоплазма (Flavescence doree) је тренутно најопасније и неизлечиво обољење винове лозе, а интензивно се поново шири у Нишавском округу.

−На зараженим чокотима листови се савијају по ободу према наличју. Боја листова је различита у зависности од сортимента винове лозе. Код црвених сорти инфицирани листови су тамнољубичасти до светлоцрвени, а код белих сорти светложути до златножути. Често долази и до некрозе цвасти, тако да нема формирања гроздића или су они рехуљави, смежурани и лошијег квалитета − подсећа о симптомима MA инж. пољ. за заштиту биља Гордана Цветковић, саветодавац у Пољопривредно саветодавној и стручној служби Ниш и додаје да ако је у винограду више од 20 % чокота са симптомима који упућују на заразу златастим жутилом, једина мера је крчење целог винограда. 

Болест се иначе шири на два основна начина, скривеним заразама у лозним калемовима и помоћу вектора цикада. Златасто жутило се не преноси резидбом, нити додиром заражене и оболеле винове лозе. Главна биљка домаћин златастог жутила је европска винова лоза, али и друге Vitis врсте. Остале биљке домаћини штетног организма су обична павитина, док је преносилац цикада.

У виноградарским подручјима где се не спроводе хемијске мере заштите може доћи до несагледивих последица – пропадање и крчење винограда.

− Сматра се да је фактор умножавања златастог жутила десет или више, што значи да је број заражених чокота сваке године барем десет пута већи него протекле вегетације. Основне мере сузбијања златастог жутила у виноградима почивају на коришћењу здравствено исправних лозних калемова, уклањању заражених чокота и обавезном сузбијању цикаде − додаје МА инж. пољ. за заштиту биља Гордана Цветковић. 

Запуштени виногради представљају велику опасност за даље ширење златастог жутила винове лозе, те је њихово привођење култури или крчење обавезно. Приликом сумње на могуће симптоме златастог жутила у винограду помоћ око детерминације стварног узрока жућења и сушења чокота виноградари могу потражити у Пољопривредној саветодавној и стручној служби.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 2 =