Život veći od istorije

„Kazivanje solunaca kao ljudska istina” naziv je predavanja dr Nedeljka Bogdanovića univerzitetskog profesora u penziji koje je sinoć održano u Domu omladine. Predavanje je bazirano na knjizi profesora drVladete Košutića „Dok su solunci još govorili” u kojoj su trajno sačuvana sećanja ratnika-solunaca iz sokobanjskog, svrljiškog i staroplaninskog kraja.

– Sećanja ratnika nisu istorija, ali ni istorija nije to bez sećanja učesnika u njoj. Lako zaboravljamo da kad se opisuje istorija naroda, ne sme se zaboraviti sudbina čoveka. Kazivanja solunaca, istina premalo i prekasno zabeležena to potvrđuju jer su to sećanja na potresne momente u Prvom svetskom ratu koja se ne mogu naći u zvaničnim vojnim dokumentima i istorijskim knjigama. U ovoj zbirci kazivanja dovoljno je istina da se oživi jedno vreme teškog stradanja srpskog naroda u drugoj deceniji dvadesetog veka – rekao je između ostalog profesor Bogdanović.

Poznato je da se i najveći istorijski događaji prelamaju kroz ličnu dramu i porodičnu sudbinu i upravo su svedočenja solunaca zapisi koji nisu istorijski podaci već sam život, veći, širi i dublji od svake istorije, život u jednom vremenu, u jednim okolnostima svetskih razmera.

Dr Vladeta Košutić (1926.-2005.) profesor svetske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu sa soluncima je razgovarao početkom sedamdesetih godina, a prvo izdanje knjige „Dok su solunci još govorili” objavljeno je tek 2011. godine uz dozvolu njegove porodice. Predgovor i pogovor za knjigu napisao je profesor Nedeljko Bogdanović.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × four =