Zapošljavanje u javnom sektoru: Nema zabrane, ima ograničenja

Opštinsko veće opštine Aleksinac se na današnjoj sednici izjasnilo o više dokumenata o kojima će opštinski parlament dati konačnu reč. U centru pažnje je bio opštinski budžet za ovu i sledeću godinu.

Zbog sveukupne situacije oko epidemiološke situacije vezane za virus korona, što je za posledicu imalo smanjenje priliva, ali i trošenje na pojedinim pozicijama. Analizirajući priliv i rashod za 11 meseci ove godine predlagač je došao do zaključka da je neophodno izvršiti još jedan rebalans.

− Planirani prihodi u odnosu na rebalans iz septembra meseca smanjeni su za 1.8 posto. Ukupni prihodi i primanja budžeta za 2020. godinu iznose 1.257.212.000 dinara, zajedno sa prenetim sredstvima u iznosu od 123.679.337 dinara − kazala je obrazlažući većnicima Odluku o izmenama i dopunama budžeta za ovu godinu načelnica Odeljenja za finansije u Opštinskoj upravi Vanja Stamenković.

Opštinsko veće je jednoglasno usvojilo ove promene budžeta za 2020. godinu i pozitivno se izjasnilo o predlogu Budžeta opštine Aleksinac za 2021. godinu. Za narednu godinu planirano je povećanje budžeta za 2,4 odsto u odnosu na ovu, pa će on iznositi blizu 1.355.500.000 dinara. Očekuje se, kako je objasnila načelnica Stamenković, značajno povećanje prihoda od poreza na zarade od sedam odsto i to iz dva razloga, povećanje plata u javnom sektoru i najava novog zapošljavanja na području opštine Aleksinac. Za kapitalne investicije opredeljeno je preko 143 miliona dinara.

Članovi opštinske vlade dali su zeleno svetlo i Kadrovskom planu opštine Aleksinac u 2021. godini kojim se planira zapošljavanje jednog pripravnika sa višom stručnom spremom i šest radnika na određeno vreme zbog povećanja obima posla.

Početkom ovog meseca u Opštinskoj upravi na neodređeno vreme je bilo zaposleno 113 radnika, 99 službenika i 14 nameštenika. Planom za sledeću godinu sistematizovana su radna mesta za 117 službenika i 14 nameštenika. Kako je rečeno na današnjoj sednici, iako se ukida od sledeće godine zabrana zapošljavanje u javnom sektoru, ipak tačno su precizirani uslovi za prijem radnika. Uzima se određen procenat od broja penzionisanih radnika i još neki parametri. Sekretar Skupštine opštine Dragan Milojević je obraćajući se članovima Opštinskog veća kazao da se zbog navedenih razloga ne očekuje povećanje radnika na neodređeno vreme. Tako da će i sledeće godine pojedina sistematizovana radna mesta i dalje navodno biti nepopunjena.

Većnici su usvojili i Izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Aleksinac u prvih šest meseci ove godine u kojem stoji da su u ovom periodu evidentirane 92 saobraćajne nesreće i da je u preko trećine slučajeva uticajni faktor bio preduzimanje nepromišljenih radnji od strane vozača. Ohrabrujuće su činjenice da je u prvoj polovini ove godine bilo manje saobraćajnih nezgoda za 5,2 odsto u odnosu na isti period lane, a broj nastradalih lica za 3,5 posto.

Opštinska vlada je podržala i Odluku o finansijskoj pomoći za vantelesnu oplodnju kojom se predviđa pomoć parovima od 250.000 dinara. Ta pomoć biće namenjena parovima starosti od 43 do 45 godina, pošto mlađi imaju pravo na sredstva iz republičkog fonda.

O svim ovim dokumentima konačnu reč daće odbornici Skupštine opštine Aleksinac na sledećoj sednici koja se očekuje u drugoj polovini decembra.

Većnici su usvojili Godišnji izveštaj o kontroli i oceni stanja opštinskih puteva koje je izvršilo Odeljenje za komunalne i građevinske poslove Opštinske uprave. Na osnovu tog izveštaja može se zaključiti da nam lokalni putevi nisu baš reprezentativni. Od ocenjivanih 38 putnih pravaca u 25 slučajeva je stanje puta okarakterisano kao loše i veoma loše, a u 13 slučajeva ocena je dobra i srednje dobra.

Današnjom sednicom predsedavao je zamenik predsednika opštine Čedomir Rakić, pošto je predsednik Dalibor Radičević u samoizolaciji zbog virusa kovid i čiji se povratak na posao očekuje tokom naredne sedmice.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 2 =