Za poljoprivrednike: Višegodišnji krediti sa subvecionisanom kamatom

Zbog otežanih ekonomskih uslovima nastalih usled pandemije bolesti COVID-19, Vlada Republike Srbije donela je uredbu kojom se omogućava finansijska podrška poljoprivrednim gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita.

Krediti se mogu koristiti za razvoj stočarstva, ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, zatim za investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, nabavku hrane za životinje i likvidnost.

Traktor

Olakšani pristup korišćenju kredita ostvaruje se kroz subvencionisanje dela kamate na kredit čiji se rok otplate kreće od tri do pet godina, u zavisnosti od oblasti za koju se sredstva koriste. Prema uredbi, fiksna kamatna stopa na neotplaćeni deo kredita je 3% na godišnjem nivou u periodu otplate kredita, osim za fizičko lice – nosioca komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje je na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, odnosno koje je navršilo najviše 40 godina života u tekućoj godini, ili je ženskog pola, za njih je fiksna kamatna stopa na neotplaćeni deo kredita 1% na godišnjem nivou u periodu otplate kredita sa rokom otplate do tri godine.

Fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i
preduzetnik može da ostvari pravo na kreditnu podršku pod uslovom da je ukupan
iznos kredita do šest miliona dinara, dok je iznos za pravno lice do 18 miliona.

Naslovna fotografija: freepik.com

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × 5 =