Glavna ulica Aleksinac

Корона у бројкама: Алексинац и српски просек

Зашто је и да ли је Алексинац једно од тренутних жаришта епидемије, или је он наставак приче око колективних центара где је забележено присуство вируса корона, питање је на које није лако дати одговор. Пре свега стиче се утисак да се подаци на званичним сајтовима ажурирају са даном закашњења, а догађаји се смењују.

Тако смо јуче поподне могли да чујемо од званичника: „Сад имамо проблем и у Дому за старе „Јеленац” у Алексинцу, који је под надзором. Корисници дома се налазе у Тешици и у Алексинцу, с тим што позитивних има само у дому у Алексинцу. Било их је 10 према последњим информацијама, то су лакши и средње тешки пацијенти и они су пребачени у ковид болницу у Сокобањи”.

Непосредно после тога добили смо информацију од грађана да и у дому у Тешици има особа, две, које су позитивне и које су чекале да буду пребачене у Сокобању. Исти извор нам је потврдио, да њена рођака није имала никакве тегобе, већ да је тестом установљено присуство вируса. И све је више случајева где заражени немају симптоме.

Оболелих има и у Геронтолошком центру “Јеленац”

Алексинац се на листи места са великим бројем заражених нашао 19. априла када је са 56 потврђених случајева у том дану, био одмах иза Београда, као средина са највећим бројем новооткривених. Али у том истом дану, општина Алексинац са укупно 122 позитивна на вирус ковид била је на осмом месту. Објашњење можемо наћи у изјави председника Кризног штаба за југ Србије Бранислава Недимовића да је „нешто већи број новооболелих у статистици 19. априла последица тога да су под ставком Алексинац урачунати и оболели у Геронтолошком центру и Дому за одрасле у Кулини”.

„Има оболелих и у Алексинцу, али није ништа драматично. Санирали смо стање и у Геронтолошком центру и у Кулини. То значи да смо све тестирали, одвојили здраве од болесних, болесне лечимо”, поручио је први човек Кризног штаба. 

Можда у прилог Недимовићевој тврдњи иде и незванични податак о броју узорака и потврђених случајева присуства вируса. У једну од установа која обавља ове послове само је 30, од узрокованих особа у претходном периоду, било позитивно, односно имало је присуство вируса. За сада нема негативног исхода ни код штићеника у домовима што је добро, али не треба занемарити ни изјаву епидемиолога др Тиодоровића „Држимо под контролом ситуацију, али треба имати на уму да су то људи који су осетљива група”.

Нажалост, према неформалним информацијама, четири особе у досадашњем периоду изгубиле су битку са вирусом. Осим једне која је имала хронично обољење, остале поред што су имале придружене болести биле су и ризичној старосној категорији.

Значи, на основу свега нема места паници, али ни опуштању. Алексинац је само једна од средина која се сусреће са проблемима у вези за вирусом корона. Опрез, хигијена, заштитна опрема и социјална дистанца и даље су неопходни и најсигурнији начин да избегнете недаће са вирусом.

 

3 коментара

  1. trebalo bi reagovati unapred i da se kao i u rusiji uvedu i u aleksinac fotokataliticki preciscivaci vazduha jer fotokataliticka dezinfekcija ubija koronavirus zato u rusiji ovako dobro kontrolisu situaciju.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 4 =