Ускршње падавине: Охрабриле пољопривреднике

Судећи по најавама метеoролога, након два кишна дана, у наредном периоду очекује нас топло и суво време.У протекла 24 часа, односно од јуче ујутру у седам па до јутрос, на подручју општине Алексинац забележене су нове падавине, које ће свакако користити пољопривреди. Оне су биле обилније у односу на претходни дан, скоро дупло више их је било по метру квадратном.

Према подацина Републичког хидрометеоролошког завода, и овог пута је највише падавина било у подјастребачком делу општине. У Врћеновици је јутрос измерено 14,7 литара кише по метру квадратном, док је у Породину пало скоро три и по литра мање, односно 11,3 литара. У Глоговици је измерено седам литра по квадрату, а у Мозгову нешто више, 8,6 литра. Количина јучерашњих падавина у Рсовцу овог јутра остала је непознаница, јер подаци са овог мерног места нису достављени РХМЗ-у.

Стручњаци ПССС Ниш сматрају да је ова киша „злата вредна”, како за оне пољопривреднике који су посејали кукуруз и друге ране пролећне културе, тако и за оне који то још нису стигли. Она је спојила постојећу влагу и допринеће квалитетнијем ницању. Вредна је и са аспекта предсетвене припреме за произвођаче који још нису посејали, јер су јак ветар и високе температуре последњих дана допринели исушивању сетвеног слоја, па ће минуле падавине допринети квалитетнијој сетви.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × two =