За пољопривреднике: Вишегодишњи кредити са субвеционисаном каматом

Због отежаних економских условима насталих услед пандемије болести COVID-19, Влада Републике Србије донела је уредбу којом се омогућава финансијска подршка пољопривредним газдинствима кроз олакшан приступ коришћењу кредита.

Кредити се могу користити за развој сточарства, ратарства, воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства, затим за инвестициона улагања у пољопривредну механизацију и опрему, набавку хране за животиње и ликвидност.

Traktor

Олакшани приступ коришћењу кредита остварује се кроз субвенционисање дела камате на кредит чији се рок отплате креће од три до пет година, у зависности од области за коју се средства користе. Према уредби, фиксна каматна стопа на неотплаћени део кредита је 3% на годишњем нивоу у периоду отплате кредита, осим за физичко лице – носиоца комерцијалног породичног пољопривредног газдинства које је на подручју са отежаним условима рада у пољопривреди, односно које је навршило највише 40 година живота у текућој години, или је женског пола, за њих је фиксна каматна стопа на неотплаћени део кредита 1% на годишњем нивоу у периоду отплате кредита са роком отплате до три године.

Физичко лице – носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства и
предузетник може да оствари право на кредитну подршку под условом да је укупан
износ кредита до шест милиона динара, док је износ за правно лице до 18 милиона.

Насловна фотографија: фреепик.цом

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + four =