Za bolji položaj boraca i vojnih invalida

U Gerontološkom centru „Jelenac” danas je održan sastanak predstavnika Republičkog odbora SUBNOR-a i predsednika odbora ove organizacije iz Niša, Aleksinca, Blaca, Sokobanje, Doljevca, Gadžinog Hana, Prokuplja, Ražnja, Žitorađe, Kuršumlije i Svrljiga i direktora centara za socijalni rad iz pomenutih gradova.

Predsednica Komisije za boračko invalidsku zaštitu SUBNOR-a, Dušanka Lukić Havelka upoznala je prisutne sa aktivnostima SUBNOR-a koje se tiču poboljšanja zaštite boraca i vojnih invalida i o aktuelnom anketiranju ove grupacije stanovništva u pojedinim gradovima i opštinama.

Ona je navela da su rezultati jedne ranije ankete ,koja je sprovedena u preko 50 srpskih gradova i opština i kojom je obuhvaćeno oko 11.000 boraca, pokazali da se prava boraca i vojnih invalida ne ostvaruju u skladu sa odredbama Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti kao i da oni teško ostvaruju prava u sistemu zdravstvene zaštite. Sve je to, kako je navela, razlog da Republički odbor SUBNOR-a organizuje ovakve sastanke na kojima se uspostavljaju kontakti sa odgovarajućim organima i ustanovama u lokalnim zajednicama. Ovom prilikom bilo je reči i o najavljenom Nacrtu zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.

Prof. dr Aleksandra Milićević Kalašić iz Gradskog zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje u Beogradu kroz svojevrsno predavanje o psiho-fizičkim karakteristikama zdravlja starijih osoba ukazala je između ostalog na značaj ranog prepoznavanja demencije ali i na teškoće sa kojima se suočavaju oboleli i članovi njihove porodice.

O zdravstveno-palijativnoj zaštiti boraca i vojnih lica govorio je profesor doktor Hristo Anđelski.

Više fotografija možete pogledati na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seven + nineteen =