За бољи положај бораца и војних инвалида

У Геронтолошком центру „Јеленац” данас је одржан састанак представника Републичког одбора СУБНОР-а и председника одбора ове организације из Ниша, Алексинца, Блаца, Сокобање, Дољевца, Гаџиног Хана, Прокупља, Ражња, Житорађе, Куршумлије и Сврљига и директора центара за социјални рад из поменутих градова.

Председница Комисије за борачко инвалидску заштиту СУБНОР-а, Душанка Лукић Хавелка упознала је присутне са активностима СУБНОР-а које се тичу побољшања заштите бораца и војних инвалида и о актуелном анкетирању ове групације становништва у појединим градовима и општинама.

Она је навела да су резултати једне раније анкете ,која је спроведена у преко 50 српских градова и општина и којом је обухваћено око 11.000 бораца, показали да се права бораца и војних инвалида не остварују у складу са одредбама Закона о борачко-инвалидској заштити као и да они тешко остварују права у систему здравствене заштите. Све је то, како је навела, разлог да Републички одбор СУБНОР-а организује овакве састанке на којима се успостављају контакти са одговарајућим органима и установама у локалним заједницама. Овом приликом било је речи и о најављеном Нацрту закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.

Проф. др Александра Милићевић Калашић из Градског завода за геронтологију и палијативно збрињавање у Београду кроз својеврсно предавање о психо-физичким карактеристикама здравља старијих особа указала је између осталог на значај раног препознавања деменције али и на тешкоће са којима се суочавају оболели и чланови њихове породице.

О здравствено-палијативној заштити бораца и војних лица говорио је професор доктор Христо Анђелски.

Више фотографија можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + sixteen =