Protest

Протест без шетње

После неколико недеља паузе, у суботу је у Алексинцу одржан још један протест под називом „1 од 5 милиона” који је овог пута привукао нешто мањи број грађана. Протест је, као и досадашње, отворила Јелена Рајић која је, подсетивши да се навршава шест месеци од првих протеста, нагласила да је Алексинац један од градова који је имао највише разлога да се вечерас окупи знатно већи број грађана који ће изразити незадовољство и бунт.

Jelena Rajić ‒ Оно што су донели шестомесечни протести јесте то да ми који смо вечерас овде као и они у 40 градова у Србији немамо више страха да изразимо незадовољство и да кажемо да нисмо ни глуви ни неми, ни слепи, а то је групација људи који су стуб и енергија ових протеста. У другој групацији су аполитични и апстиненти који говоре да ништа није добро, а то говоре у аутобусима, на њиви, у болници, у предузећу, а највише на друштвеним мрежама. Питам се да ли су то људи којима још увек није тако лоше или још увек нису дошли по њих. Кажем им да не смеју да буду политички кратковиди и да чекају да она прва групација људи одради посао. Сигурна сам да ће и они устати када им ова власт лупи још по који шамар и удари још по џепу. А власт се баш труди у свим доменима, почев од застрашивања, претњи, нелегалних радњи, поскупљења, преко лагања, батињања, сумњивих инвестиција и инвеститора до продаје земље и предаје територије ‒ рекла је модератор на протестима Јелена Рајић и нагласила да протести нису отети и нису пропали.

Према речима Бобана Ранђеловића, председника Општинског одбора Демократске странке у Алексинцу, протести су неопходни пре свега из разлога да се види да има оних који су незадовољни овом влашћу и на локалу, али и у Републици.

Boban Ranđelović ‒ Нека нас је данас 50, сутра 200, прекосутра 1000. Нека за шест месеци буду и два човека, али бар знамо да и та два човека сматрају да у Алексинцу нешто није у реду. Онај други човек ћу увек бити ја јер сам на изборима увек гласао за нешто боље, али систем демократије је такав да на изборима побеђује онај који има више гласова или онај који боље краде. У последња три изборна циклуса побеђује онај који више краде, ја сам у то сигуран. Ја не желим да овај град води понављач, поштар, студент, желим да овај град воде млади и школовани људи. Једино што могу да обећам када се ово зло склони, млади људи ће бити први на списку који ће водити овај град. Град не може да води човек који не разуме овај град, који не желе да овај град изгледа нормално – нагласио је Ранђеловић.

Испред Савеза за Србију окупљенима се обратио народни посланик Горан Ћирић (ДС) који је истакао да су шестомесечни протести и људи на улицама у Србији показали далеко већи степен зрелости од ове власти. Њихови основни захтеви су да врате институције, да не желе насиље, примитивизам, да не желе Мартиновића, Ристичевића, Мају Гојковић, да хоће нормалну дебату, да се чује и другачије мишљење.

Goran Ćirić ‒ Оног тренутка када смо ушли у бојкот рада парламента ми смо њих практично оставили без предмета мржње, јер они мрзе опозицију и све друге који мисле другачије. Они сад не знају на који начин да се понашају јер немају начин да нас директно нападају и да нас руже. Онда су почели да нападају људе из струке а видели сте шта се десило судији Мајићу и архитекти Бакићу. И све оно што смо ми говорили и што траже грађани потврђено је у извештају Европске комисије, да Народна скупштина није демократска институција и да мора да промени свој начин рада, да медији нису слободни – рекао је Горан Ћирић и додао да ће ови ненасилни и мирни протести бити модел понашања каква ће бити Србија после смене ове власти. 

Овај скуп није завршен протестном шетњом јер, како је нагласио један од говорника, у Алексинцу тренутно нема где да се шета.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − eight =