Veći uticaj građana u radu lokalne samouprave

Razmatranjem Nacrta Statuta opštine Aleksinac danas je počela 63. sednica Opštinskog veća. Novi Statut koji je usklađen sa izmenjenim i dopunjenim Zakonom o lokalnim samoupravama, predviđa i niz novina kojima se povećava uticaj građana u kreiranju i donošenju odluka.

Javnu raspravu o bilo kojoj temi, odnosno aktu koji donosi lokalna samouprava, sada može svojim potpisima pokrenuti najmanje 100 građana, a za pokretanje građanske inicijative dovoljno je pet odsto potpisa od ukupnog broja građana sa biračkim pravom, odnosno oko 2165 potpisa. Ovaj Statut omogućava opštini Aleksinac ostvarivanje saradnje sa drugim lokalnim samoupravama u cilju obrazovanja zajedničkih organa, preduzeća, ustanova i drugih organizacija. Nakon članova veća, o nacrtu Statuta izjašnjavaće se i odbornici lokalne skupštine.

Na današnjoj sednici usvojeni su i predlog izmene i dopune Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Opštinskoj upravi i Pravobranilaštvu opštine, odluka o pristupanju izradi Operativnog plana za odbranu od poplava za vode drugog reda, kao i nacrt Odluke o utvrđivanju i označavanju naziva naseljenih mesta, određivanju i obeležavanju naziva ulica i trgova. Usvojen je i predlog Pravilnika o kriterijumu za dodelu sredstava udruženjima koja realizuju programe od javnog interesa za opštinu Aleksinac, a prihvaćeni su i tromesečni izveštaji ovdašnjih Javnih komunalnih preduzeća „Vodovod i kanalizacija” i „Komunalne usluge” i Preduzeća za puteve.

Većnici su usvojili i zaključak o utvrđivanju poreza na imovinu za narednu godinu koji će, kako se čulo, biti na nivou ovogodišnjeg.

I na ovom zasedanju data je saglasnost za vansudska poravnanja sa građanima koje su ujeli psi lutalice. Ovog puta, na ime obeštećenja građana, opštinska kasa biće olakšana za skoro 400.000 dinara.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × three =