Већи утицај грађана у раду локалне самоуправе

Разматрањем Нацрта Статута општине Алексинац данас је почела 63. седница Општинског већа. Нови Статут који је усклађен са измењеним и допуњеним Законом о локалним самоуправама, предвиђа и низ новина којима се повећава утицај грађана у креирању и доношењу одлука.

Јавну расправу о било којој теми, односно акту који доноси локална самоуправа, сада може својим потписима покренути најмање 100 грађана, а за покретање грађанске иницијативе довољно је пет одсто потписа од укупног броја грађана са бирачким правом, односно око 2165 потписа. Овај Статут омогућава општини Алексинац остваривање сарадње са другим локалним самоуправама у циљу образовања заједничких органа, предузећа, установа и других организација. Након чланова већа, о нацрту Статута изјашњаваће се и одборници локалне скупштине.

На данашњој седници усвојени су и предлог измене и допуне Правилника о организацији и систематизацији радних места у Општинској управи и Правобранилаштву општине, одлука о приступању изради Оперативног плана за одбрану од поплава за воде другог реда, као и нацрт Одлуке о утврђивању и означавању назива насељених места, одређивању и обележавању назива улица и тргова. Усвојен је и предлог Правилника о критеријуму за доделу средстава удружењима која реализују програме од јавног интереса за општину Алексинац, а прихваћени су и тромесечни извештаји овдашњих Јавних комуналних предузећа „Водовод и канализација” и „Комуналне услуге” и Предузећа за путеве.

Већници су усвојили и закључак о утврђивању пореза на имовину за наредну годину који ће, како се чуло, бити на нивоу овогодишњег.

И на овом заседању дата је сагласност за вансудска поравнања са грађанима које су ујели пси луталице. Овог пута, на име обештећења грађана, општинска каса биће олакшана за скоро 400.000 динара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − eighteen =