Svetski dan

Алексинчани обележавају Светски дан превремено рођене деце

Алексинац ће у суботу 17. новембра бити један од градова који ће обележити Светски дан превремено рођене деце. Овај датум биће уприличен програмом Огранка националног Удружења родитеља превремено рођене деце „Мали Див” и Центар за културу и уметност Алексинац. Обележавање ће почети у 10:30 представом „Маша и меда”, наставиће се наступом овдашњег плесног студија „Ронде”, а завршиће се дружењем аниматорки „Чигрица” са присутном децом. Организатори поручују да ће програм бити одржан на платоу Дома културе или у великој сали, што зависи од суботњих временских прилика.

Идеја је и да се сви градови на овај дан „обоје” у љубичасто, заштитној боји превремено рођене деце и да се на тај начин укаже на постојање овог проблема. Тако ће и из Алексинца на крају програма полетети љубичасти балони у знак подршке малим „дивовима”.

Ове године очекујемо да ће петнаестак градова у Србији ‘светлети’ у љубичасто, боји која симболизује овај датум. Иначе, и ја сам мајка бебе превремено рођене у петом месецу са 550 грама, која је захваљујући Господу и медицинском особљу добила своју битку – каже Јелена Ружић из алексиначког огранка „Мали див” и додаје да је ово удружење родитеља једино на националном нивоу које се бави проблемом превремено рођених беба. Оно је и члан европске мреже удружења родитеља превремено рођене деце, окупљене под окриљем Европске фондације за бригу о новорођенчади (ЕФЦНИ). Удружење су основали родитељи превремено рођене деце и здравствени стручњаци, а њихова мисија је, како кажу, да породицама пружају подршку, информације и помоћ који су им потребни и тиме омогуће што квалитетнији развој превремено рођених беба.

Mali div

Светска статистика показује да се, сваке године, пре временена роди 15 милиона беба или 10% од укупног броја деце. У Србији је таквих око 4000 новорођенчади годишње, односно 11 беба свакога дана, а неке од њих су на рођењу тешке мање од једног килограма.

Иако је број превремених порођаја овако велики, стручњаци указују да се, у јавности веома мало говори и зна о превенцији превремених порођаја, о проблемима и ризицима у развоју превремено рођених беба и тешкоћама кроз које пролазе њихове породице.

Обележавање 17. новембра Светског дана превремено рођене деце је један од начина да се широј јавности скрене пажња на ову проблематику. А у десетој, јубиларној години обежавања овог датума, нанизане сокнице, чарапице на канапу и љубичаста боја биће истакнуте у више од сто светских градова.

_____________________________________________________________

Светски умови на листи превремено рођених

Свакако не треба потцењивати ове мале борце, јер су неки од њих постали светски познати попут: Ане Павлове, Исака Њутна, Алберта Ајнштајна, Наполеона Бонапарте, Чарлса Дарвина, Виктора Игоа, Волтера, Гетеа, Шарл де Гола, Винстона Черчила, Френклина Рузвелта… Били су понос својих држава, али пре свега својих родитеља. Зато, не треба дозволити никоме да потцени могућности превремено рођених беба. Живот родитеља су већ улепшале, али можда тај велики свет напољу чека баш њих да порасту и учине га бољим.

 

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + 13 =