Veče satire – veče sećanja na Pavla Tončića

U organizaciji Udruženja stvaralaca u kulturi „Zavičaj” iz Žitkovca u subotu je održano „Veče satire” posvećeno Pavlu Paji Tončiću (1946 -2006.) aforističaru iz ovog mesta. Pored članova porodice, u sali MZ Žitkovac okupili su se i Pajini prijatelji, njegovi saigrači iz Fudbalskog kluba „Morava” ali i meštani među kojima i oni koji su prvi put bili u prilici da se upoznaju sa Tončićevim stvaralaštvom.

Pavle je objavljivao svoje radove u „Ošišanom Ježu”, „Večernjim novostima” i mnogim drugim listovima, a 2006. godine na 14. Međunarodnom festivalu „Zlatna kaciga“ u Kruševcu dobio je treću nagradu za pisanu formu. U izdanju Književnog društva „Sveti Sava” iz Beograda 2007. posthumno je objavljena zbirka njegovih aforizama.

O Pavlu kao prijatelju, izuzetnom stručnjaku iz oblasti mašinstva i pre svega dobrom čoveku govorili su Dragan Ristić i Zlatko Pavlović. Ristić je između ostalog podsetio da je Paja često svojim prijateljima na aleksinačkom motelu i u restoraciji na železničkoj stanici kazivao svoje stihove ali i omiljen monolog Mitketa iz „Koštane“. Upravo zbog toga je Mitketovim monologom „Veče satire” otvorio glumac Viobran Golubović. Pajine fudbalske, tačnije golmanske dane iz zaborava je otrgao dugogodišnji fudbaler FK „Morava” Ljubiša Miladinović a o poetskoj zaostavštini govorio je predsednik Udruženja „Zavičaj” književnik Dragiša Marković.

Pored britkih aforizama Pavla Tončića, „Veče satire” je bilo protkano i aforizmima Miodraga Tasića, Mišela Boltresa, Dragiše Markovića i Zorana Živkovića i pevanjem i muziciranjem Milice Blagojević, učenice sedmog razreda OŠ „Vuk Karadžić” i četvrte godine Muzičke škole „Vladimir Đorđević”, odsek violina.

Specijalno za ovu priliku bili su izloženi Pajini aforizmi koje je kaligrafijom ispisao Aleksandar Stanković iz Niša i 13 karikatura Zorana Živkovića koje simbolišu 13 godina od Pajine tragične smrti.

Za doprinos srpskoj satiri, Udruženje „Zavičaj” je posthumno dodelilo plaketu Pavlu Tončiću koju je u ime porodice primio njegov sin Dragan. Zahvalivši se na plaketi on je žitkovačkom udruženju poželeo da „Veče satire” postane tradicionalna manifestacija i nešto po čemu će Žitkovac u budućnosti biti prepoznatljiv.

Više fotografija možete pogledati na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

six − five =