Вече сатире – вече сећања на Павла Тончића

У организацији Удружења стваралаца у култури „Завичај” из Житковца у суботу је одржано „Вече сатире” посвећено Павлу Паји Тончићу (1946 -2006.) афористичару из овог места. Поред чланова породице, у сали МЗ Житковац окупили су се и Пајини пријатељи, његови саиграчи из Фудбалског клуба „Морава” али и мештани међу којима и они који су први пут били у прилици да се упознају са Тончићевим стваралаштвом.

Павле је објављивао своје радове у „Ошишаном Јежу”, „Вечерњим новостима” и многим другим листовима, а 2006. године на 14. Међународном фестивалу „Златна кацига“ у Крушевцу добио је трећу награду за писану форму. У издању Књижевног друштва „Свети Сава” из Београда 2007. постхумно је објављена збирка његових афоризама.

О Павлу као пријатељу, изузетном стручњаку из области машинства и пре свега добром човеку говорили су Драган Ристић и Златко Павловић. Ристић је између осталог подсетио да је Паја често својим пријатељима на алексиначком мотелу и у ресторацији на железничкој станици казивао своје стихове али и омиљен монолог Миткета из „Коштане“. Управо због тога је Миткетовим монологом „Вече сатире” отворио глумац Виобран Голубовић. Пајине фудбалске, тачније голманске дане из заборава је отргао дугогодишњи фудбалер ФК „Морава” Љубиша Миладиновић а о поетској заоставштини говорио је председник Удружења „Завичај” књижевник Драгиша Марковић.

Поред бритких афоризама Павла Тончића, „Вече сатире” је било проткано и афоризмима Миодрага Тасића, Мишела Болтреса, Драгише Марковића и Зорана Живковића и певањем и музицирањем Милице Благојевић, ученице седмог разреда ОШ „Вук Караџић” и четврте године Музичке школе „Владимир Ђорђевић”, одсек виолина.

Специјално за ову прилику били су изложени Пајини афоризми које је калиграфијом исписао Александар Станковић из Ниша и 13 карикатура Зорана Живковића које симболишу 13 година од Пајине трагичне смрти.

За допринос српској сатири, Удружење „Завичај” је постхумно доделило плакету Павлу Тончићу коју је у име породице примио његов син Драган. Захваливши се на плакети он је житковачком удружењу пожелео да „Вече сатире” постане традиционална манифестација и нешто по чему ће Житковац у будућности бити препознатљив.

Више фотографија можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × five =