Uz sedišta i obuka

Akcija dodela auto-sedišta prvorođenoj deci rođenoj na području opštine Aleksinac koju je obezbedio lokalni Savet za bezbednost saobraćaja opštine Aleksinac nastavljena je danas. U maloj sali Doma kulture danas je roditeljima i starateljima podeljeno 63 sedišta po poslednja dva konkursa.

− Ono što je nama u planu da svakako akciju nastavimo i sledeće godine. Mi smo već usvojili plan i program za 2020. godinu. Sredstva saveta će dogodine biti veća i ono što nam je u planu, jeste da u narednoj godini proširimo obuhvat dece što se tiče tih auto- sedišta. Još uvek razmatramo koji će kriterijumi biti za sledeću godinu, ali ono što sigurno ostaje jeste da oni koji se budu rodili u sledećoj godini kao prvorođena deca svakako će biti sagledani, a u zavisnosti od sredstava i onoga što nas očekuje u narednoj godini, da i obuhvat dece bude veći − rekao je Čedomir Rakić, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Aleksinac i aktuelni zamenik predsednika opštine.

Kao i ranijeprilikom podele sedišta Savet je i ovog puta obezbedio predavače koji su roditeljima objasnili kako pravilno koristiti auto sedište za decu, i ne samo kako pravilno već i kolika je potreba sedišta zbog bezbednosti same dece u saobraćaju. Poražavajući podatak govori da je u Srbiji od početka godine desetoro dece poginulo u saobraćaju. Od tih desetoro dece sedmoro su bili putnici u automobilima, dvoje biciklista i jedan pešak.

− Od to sedmoro dece koji su poginuli kao putnici, petoro su imali auto sedišta u automobilu, ali troje dece je izletelo iz sedišta napolje, što znači da ili nisu bila vezana ili su bila labavo vezana, a dvoje dece je sa sve auto-sedištem izletelo iz automobila, što pokazuje da sedište nije bilo dobro pričvršćeno. Koliko god roditeljima bilo teško da dođu i da odslušaju nekih pola sata, izuzetno je bitno da im pokažemo kako ta sedišta da koriste, da im objasnimo prvo zašto su značajna, da bi bili sigurni da će ih uvek koristiti i da im objasnimo kako da ih koriste, jer ako se ne koristi na pravi način auto-sedište nema svoju svrhu i neće zaštititi dete kada dođe do nezgode. Što se pokazalo i u ovim slučajevima koje smo imali na putevima u Srbiji, a to je suština auto-sedišta − objasnila je Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja.

Predavači su ovom prilikom pohvalili opštinu Aleksinac, jer je prepoznala da nije bitno samo roditeljima da daju auto-sedište, što je zaista velika pomoć danas i u novčanom i u bezbednosnom smislu, nego što organizuje i ove obuke.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

14 + fourteen =