Уз седишта и обука

Акција додела ауто-седишта прворођеној деци рођеној на подручју општине Алексинац коју је обезбедио локални Савет за безбедност саобраћаја општине Алексинац настављена је данас. У малој сали Дома културе данас је родитељима и старатељима подељено 63 седишта по последња два конкурса.

− Оно што је нама у плану да свакако акцију наставимо и следеће године. Ми смо већ усвојили план и програм за 2020. годину. Средства савета ће догодине бити већа и оно што нам је у плану, јесте да у наредној години проширимо обухват деце што се тиче тих ауто- седишта. Још увек разматрамо који ће критеријуми бити за следећу годину, али оно што сигурно остаје јесте да они који се буду родили у следећој години као прворођена деца свакако ће бити сагледани, а у зависности од средстава и онога што нас очекује у наредној години, да и обухват деце буде већи − рекао је Чедомир Ракић, председник Савета за безбедност саобраћаја општине Алексинац и актуелни заменик председника општине.

Као и ранијеприликом поделе седишта Савет је и овог пута обезбедио предаваче који су родитељима објаснили како правилно користити ауто седиште за децу, и не само како правилно већ и колика је потреба седишта због безбедности саме деце у саобраћају. Поражавајући податак говори да је у Србији од почетка године десеторо деце погинуло у саобраћају. Од тих десеторо деце седморо су били путници у аутомобилима, двоје бициклиста и један пешак.

− Од то седморо деце који су погинули као путници, петоро су имали ауто седишта у аутомобилу, али троје деце је излетело из седишта напоље, што значи да или нису била везана или су била лабаво везана, а двоје деце је са све ауто-седиштем излетело из аутомобила, што показује да седиште није било добро причвршћено. Колико год родитељима било тешко да дођу и да одслушају неких пола сата, изузетно је битно да им покажемо како та седишта да користе, да им објаснимо прво зашто су значајна, да би били сигурни да ће их увек користити и да им објаснимо како да их користе, јер ако се не користи на прави начин ауто-седиште нема своју сврху и неће заштитити дете када дође до незгоде. Што се показало и у овим случајевима које смо имали на путевима у Србији, а то је суштина ауто-седишта − објаснила је Маријана Јовановић из Центра за промоцију безбедности саобраћаја.

Предавачи су овом приликом похвалили општину Алексинац, јер је препознала да није битно само родитељима да дају ауто-седиште, што је заиста велика помоћ данас и у новчаном и у безбедносном смислу, него што организује и ове обуке.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 5 =