Agencija za bezbednost

Рефлектујући елементи на одећи могу да спасу живот

Агенција за безбедност саобраћаја реализује пилот пројекат под називом „Ноћне акције”, а један од градова где се акција спроводи јесте и Алексинац. Из тих разлога, едукациони тим Агенције је синоћ са промотерима поставио штанд у главној улици.

− Идеја нам је да код грађана подигнемо свест о значају видљивости у саобраћају. Примарна циљна група су нам бициклисти и пешаци када је у питању видљивост у ноћним условима, а циљна група су нам и млади. Дакле, идеја нам је да заједно са локалним Саветом за безбедност саобраћаја општине Алексинац, саобраћајном полицијом, прођемо мало кроз улице Алексинца и да оне пешаке и бициклисте који се крећу ван насеља, у црној одећи, да им обезбедимо прслуке, батеријске лампе и друге рефлектујуће материјале како би они били видљиви другим учесницима − рекао је Душко Пешић, начелник одељења за планирање, превенцију и едукацију у Агенцији за безбедност саобраћаја. 

Agencija za bezbednost

Према истраживању Агенције, могућност уочавања пешака у тамној одећи при светлима возила из другог смера је негде 25-26 метара, ако је пешак у светлој одећи та удаљеност је и 50- 60 метара, а ако на себи има рефлектујуће елементе та могућност уочавање је преко 100 метара. Такође, подаци говоре да је ове године погинуло 63 бициклиста за првих једанаест месеци, прошле године је то било 38. Један од примарних разлога управо јесте њихова слаба видљивост.

Синоћна акција у Алексинцу одржана је у склопу пилот-пројекта под слоганом „Да се боље видимо” у склопу кампање је „Ум на друм” коју Агенција реализује са младим учесницима у саобраћају пратећи резултате овог истраживања како би следеће године могли да спроведу једну националну кампању која ће обухватити много већи број локалних самоуправа и како би имали што боље ефекте.

Agencija za bezbednost

 

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 − 1 =