Usvojen završni račun budžeta za 2018.

Današnja sednica lokalne skupštine sa dvadeset i jednom tačkom dnevnog reda trajala je nepuna dva sata. Odbornici su usvojili većinu tačaka koje su prethodno dobile „zeleno svetlo” članova Opštinskog veća.

Pre prelaska na rad po dnevnom redu, predsednik opštine Nenad Stanković je upoznao odbornike sa aktivnostima između dve sednice i pri tom akcenat stavio na investicije koje se privode kraju, završetak asfaltiranja Solunske ulice u Prćilovici i završetak radova na postavljanju atmosferske kanalizacije u ulici Lele Popović, odnosno državnom putu Aleksinac-Sokobanja. Što se uređenja pešačke zone u glavnoj gradskoj ulici tiče, predsednik Stanković je istakao da se sa izvođačima radova održavaju redovni sastanci na kojima je konstatovano da se i pored problema na koje se nailazi, dinamika radova odvija po planu.

Nakon potvrđivanja mandata Novici Aritonoviću (SNS) koji je zamenio odbornika Ivana Markovića, odbornici su usvojili predlog Odluke o završenom računu budžeta opštine za 2018. godinu .U izveštaju o novčanim tokovima se navodi da su od 1. januara do 31. decembra protekle godine utvrđeni ukupni novčani prilivi u iznosu od 1.228.963.630 dinara i ukupni novčani odlivi u iznosu od 1.131.231.876 dinara pri čemu je ostvaren suficit u iznosu od 97.731.754 dinara.

Bratislav Simić , odbornik Socijalističke partije Srbije izneo je zamerku što je Izveštaj o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta opštine od strane Instituta za javne finansije i računovodstvo iz Niša pisan latinicom i apelovao da se ubuduće za ovakve dokumente u skladu sa zakonskim propisima koristi isključivo ćirilično pismo.

Na sednici je usvojena Odluka o visini i načinu plaćanja naknade za korišćenje javnih površina u sedam zona na teritoriji opštine Aleksinac. Po ovoj Odluci, naknada za postavljanje tezgi u vreme vašara iznosi 122 dinara po metru kvadratnom dnevno. Detaljnije informacije zainteresovani mogu pronaći na zvaničnom sajtu Opštine Aleksinac www.aleksinac.org.

U nastavku današnjeg zasedanja, odbornici su usvojili i finansijske izveštaje Javnih komunalnih preduzeća „Vodovod i kanalizacija” i „Komunalne usluge” i JP za puteve i stambeno komunalnu delatnost za 2018. godinu kao i Odluke o raspodeli dobiti i izmene programa poslovanja za tekuću godinu. Odbornik iz redova Demokratske stranke Srbije, Bratislav Disić je imao primedbu na finansijske izveštaje jer se u njima ne spominju sredstva koja Javna preduzeća dobijaju od lokalne samouprave i naveo da su zaposleni u „Komunalnim uslugama” u teškoj materijalnoj situaciji.

Na današnjoj sednici usvojeni su i izveštaji o radu sa finansijskim izveštajima Ustanove za odmor i rekreaciju dece „Lipovac”, Gradskog pozorišta „Teatar 91”, biblioteke „Vuk Karadžić”, Centra za kulturu i umetnost, OTIS-a, kao i izveštaj o radu Opštinske uprave opštine Aleksinac.

Na današnjoj sednici čuo se i predlog Dragoslava Radojkovića iz SPS-a da se pravi poljoprivredni proizvođači oslobode plaćanja zakupnina tezgi na renoviranoj zelenoj pijaci, što bi, kako on očekuje, dovelo do nižih cena poljoprovrednih proizvoda.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty − eleven =