Usvojen budžet za 2019. godinu

Današnja sednica lokalne skupštine na kojoj se raspravljalo i o budžetu za narednu godinu, trajala je samo 70 minuta. Usvojen budžet za 2019. sa tekućim prihodima i primanjima, sopstvenim prihodima budžetskih korisnika i prenetim sredstvima iznosi ukupno 1.752.451.170 dinara.

Obrazlažući predlog budžeta, predsednik opštine Nenad Stanković upitao je odbornike koji su već nekoliko mandata u aleksinačkoj skupštini da li se sećaju da je budžet nekada usvajan 5. decembra, a ne pred sam dan (25. decembar) kada ističe rok za usvajanje ovog najvažnijeg finansijskog dokumenta lokalne samouprave.

‒ Ako pogledamo kako se budžet kretao poslednjih godina možemo da primetimo da postoji bitan rast. Primera radi, 2017. godine budžet je bio oko 1.150.000.000, ove godine nešto više od 1.300.000.000, a za narednu 2019. tekući prihodi i primanja iz budžeta iznose oko 1.480.000.000 dinara. U narednu godinu prenosimo i suficitna sredstva, odnosno sredstva u iznosu od nešto više od 269 miliona dinara. Radi se o sredstvima koja su bila namenjena za uređenje pešačke zone u glavnoj ulici u Aleksincu, a tu investiciju nismo realizovali u ovoj godini. Iako polovinu novca dobijamo od Ministarstva privrede i republičke Vlade do realizacije nije došlo jer se kasni sa procedurom, pa sve to prenosimo u narednu godinu. Tu je i rekonstrukcija Solunske ulice koja će, iako pripremljena, biti obavljena naredne godine kada budu povoljniji vremenski uslovi. Ta sredstva se tretiraju kao suficitna sredstva – rekao je predsednik Stanković.

U raspravi o budžetu od opozicionih odbornika učestvovali su Svetomir Milanović (Stranka Rusa Srbije) i Bratislav Disić (DSS), dok je Dragoslav Radojković (SPS) izneo predlog da lokalna samouprava nađe mogućnost da kupi Dom vojske, zbog samog položaja objekta i velike korisne površine.

U nastavku sednice odbornici su usvojili predlog Odluke o usvajanju Lokalnog antikorupcijskog plana za period od 2019-2023. godine kao i izmenu Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave.

„Zeleno svetlo” dobili su i Statuti JKP „Vodovod i kanalizacija” i Sportsko rekreativnog centra Aleksinac (SRCA).

Odbornici su dali saglasnost na Odluku o utvrđivanju i označavanju naziva naseljenih mesta, određivanju i obeležavanju naziva ulica i trgova, kao i na Odluku koja se tiče pristupanja izradi Operativnog plana za odbranu od poplava za vode drugog reda.

Do kraja sednice usvojeni su predlozi o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora OŠ „Sveti Sava” u Subotincu i Muzičke škole „Vladimir Đorđević” i Doma zdravlja.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 − 10 =