„Хвала пчелама” и у Алексинцу

После Краљева, синоћ је у Галерији и холу Центра за културу и уметност отворена изложба „Хвала пчелама” у организацији Народног музеја из Краљева и Друштва пчелара Алексинац. Изложба je приређена поводом 120 година организованог бављења пчеларством у Алексинцу и околини, а припремила ју је виши кустос Народног музеја у Краљеву, Мирјана Савић.

Отварајући изложбу, др мед. Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије и Друштва пчелара у Алексинцу, подсетио је на богату и дугу историју пчеларства у нашем крају. Он је посебно истакао чињеницу да је Алексинац још 2007. године проглашен првом пчеларском општином у Србији. Од тада до данас руководство општине исказује велико разумевање и значајну подршку пчеларству и пчеларима којих има преко 550, што је импозантна бројка. Тако је општина ове године подржала пчеларе са преко 4.300.000 динара.

Иначе, посетиоци изложбе могу да се упознају и са историјатом пчеларства како у Србији, тако и у Алексинцу, али и са знаменитим личностима и пчеларима из нашег града који су својом делатношћу обележили пчеларство читаве државе, почев од проте Стевана Димитријевића па надаље.
На изложби је приказан развој пчеларства од праисторије до данашњих дана, са посебним освртом на средњи век. Међу експонатима су различити типови кошница, часописи и књиге о пчеларству, удруживању и образовању пчелара, медоносне биљке, болести пчела и начини сузбијања болести, пчеларски производи, итд.

Изложба је отворена до 24. децембра.

Фотографије са изложбе „Хвала пчелама” можете погледати на фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × two =