Усвојен буџет за 2019. годину

Данашња седница локалне скупштине на којој се расправљало и о буџету за наредну годину, трајала је само 70 минута. Усвојен буџет за 2019. са текућим приходима и примањима, сопственим приходима буџетских корисника и пренетим средствима износи укупно 1.752.451.170 динара.

Образлажући предлог буџета, председник општине Ненад Станковић упитао је одборнике који су већ неколико мандата у алексиначкој скупштини да ли се сећају да је буџет некада усвајан 5. децембра, а не пред сам дан (25. децембар) када истиче рок за усвајање овог најважнијег финансијског документа локалне самоуправе.

‒ Ако погледамо како се буџет кретао последњих година можемо да приметимо да постоји битан раст. Примера ради, 2017. године буџет је био око 1.150.000.000, ове године нешто више од 1.300.000.000, а за наредну 2019. текући приходи и примања из буџета износе око 1.480.000.000 динара. У наредну годину преносимо и суфицитна средства, односно средства у износу од нешто више од 269 милиона динара. Ради се о средствима која су била намењена за уређење пешачке зоне у главној улици у Алексинцу, а ту инвестицију нисмо реализовали у овој години. Иако половину новца добијамо од Министарства привреде и републичке Владе до реализације није дошло јер се касни са процедуром, па све то преносимо у наредну годину. Ту је и реконструкција Солунске улице која ће, иако припремљена, бити обављена наредне године када буду повољнији временски услови. Та средства се третирају као суфицитна средства – рекао је председник Станковић.

У расправи о буџету од опозиционих одборника учествовали су Светомир Милановић (Странка Руса Србије) и Братислав Дисић (ДСС), док је Драгослав Радојковић (СПС) изнео предлог да локална самоуправа нађе могућност да купи Дом војске, због самог положаја објекта и велике корисне површине.

У наставку седнице одборници су усвојили предлог Одлуке о усвајању Локалног антикорупцијског плана за период од 2019-2023. године као и измену Одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе.

„Зелено светло” добили су и Статути ЈКП „Водовод и канализација” и Спортско рекреативног центра Алексинац (СРЦА).

Одборници су дали сагласност на Одлуку о утврђивању и означавању назива насељених места, одређивању и обележавању назива улица и тргова, као и на Одлуку која се тиче приступања изради Оперативног плана за одбрану од поплава за воде другог реда.

До краја седнице усвојени су предлози о разрешењу и именовању чланова школских одбора ОШ „Свети Сава” у Суботинцу и Музичке школе „Владимир Ђорђевић” и Дома здравља.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 4 =