vakcina

Uskoro stiže vakcina protiv gripa

Za nekoliko dana aleksinačkom Domu zdravlja biće isporučene ovogodišnje zalihe vakcine protiv gripa. Nakon toga znaće se i tačan datum početka vakcinacije, poručuju u aleksinačkom Domu zdravlja.

Ove godine trebovana je četvorovalentna vakcina (VaxigripTetra) francuskog proizvođača Sanofi Aventis, koja štiti od četiri vrste virusa za koje je procenjeno da će ove sezone biti najpristuniji. Reč je o dva virusa tipa B i dva virusa tipa A, H1N1 i H3N2.

Vakcinisanje se prevashodno preporučuje ugroženim delovima populacije, a to su u ovom slučaju hronični bolesnici i trudnice.

‒ Svake godine u svetu oko 200.000 ljudi umre od posledica infekcije virusom gripa, uglavnom su to upravo hronični bolesnici i trudnice. Retko se desi da od posledica gripa premine prethodno potpuno zdrava osoba, mada su itekako zabeleženi i takvi retki slučajevi – podsećaju u aleksinačkom Domu zdravlja.

Ove godine zdravstvenim ustanovama u Srbiji biće isporučeno 50.000 doza vakcine više nego prethodne godine, tako da se očekuje da će količine biti dovoljne za sve zainteresovane.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × five =