červiš

У Тешици прва Червишијада: На менију и цицвара из Босне

Двориште основне школе у Тешици ове суботе биће стециште свих који воле и знају да кувају Червиш. Прва Червишијада, односно такмичење у припремању овог старинског јела од белог меса, брашна, масти и белог лука организује Удружење „Супер жене” из Тешице и ово је својеврсна манифестација која ће окупити како такмичаре тако и гурмане.

− Червиш је предјело која је веома калорично, има интересантан укус и вуче традицију са истока. Неки кажу да је из Турске, неки да је из друге источне земље, али није битно. Битно је да се то одржало код нас и дан данас и да је некада червиш било предјело које се припремало у градским срединама, али је сишло веома брзо и по селима и дан данас се на трпези поводом славе или било ког славља нађе место и за червиш. Имамо наговештај да ће у суботу бити најмање петнаестак екипа из читавог овог дела Србије. Очекујемо чак и долазак једне екипе из Билеће или Требиња, али ће они припремати своју цицвару − рекао је члан организационог одбора Драган Ристић.

Свечано отварање манифестације заказано је за подне, док ће у 13 часова бити оглашен почетак припремања червиша. Након сат времена жири ће одрадити свој посао, а затим ће бити уприличена и дегустација.

Манифестацију прати културно-уметнички програм и такмичење наздравичара, а пре почетка „Червишијаде” биће одржан перформанс „За живот без насиља”.

Покровитељ Прве червишијаде у Тешици је Скупштина општине Алексинац, а суорганизатори су Центар за културу и уметност Алексинац, библиотека „Вук Караџић”, Основна школа „Аца Синадиновић” и Месна заједница Тешица.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 4 =