Biljana Đokić i Sem Fabrici

У суботу акција „Натуса”: „Никад није касно”

„Никад није касно” назив је хуманитарне акције коју ће Поликлиника „Натус” спровести у суботу, 12. октобра, у циљу превенције каридоваскуларних обољења. Акција ће се одвијати на простору испред Дома културе, од 9:30, где ће грађани моћи бесплатно да провере ниво шећера у крви, крвни притисак, а радиће се и сатурација крви кисеоником. У просторијама поликлинике обављаће се кардиолошки прегледи уз одређени попуст, поручују организатори акције.

‒ У суботу ћу ја у поликлиници радити прегледе крвних судова врата, а у понедељак ће се обављати комплетан преглед кардиолога, крвног притиска, ултразвук срца, евентуално преписивање терапије уколико се наиђе на неке проблеме – каже др Биљана Ђокић. 

У нашој земљи као и свим земљама Европе забележен је висок степен обољевања од кардиоваскуларних обољења, подсећа наша саговорница, зато је веома важно обавити превентивне прегледе.

‒ Захваћена је заиста огромна популација и ту су ризици обољевања генетске предиспозиције, стил живота, пушење, начин исхране, дијабетес, нерегулисана повишена масноћа у крви – додаје др Ђокић. 

И поред високог процента заступљености обољења срца, наше становништво баш и нема превелику здравствену дисциплину, зато је врло битно стално понављати који су то симптоми које ни у ком случају не смемо игнорисати.

‒ Што се тиче крвних судова врата и главе, то јест мозга и превенције шлога, ту су симптоми вртоглавица, неуобичајене главобоље, замућење вида, неке двоструке слике… Што се тиче на пример инфаркта, ту су прво присутни болови у грудном кошу, појачано замарање током дужег ходања, убрзан пулс више него уобичајено. И што се тиче проблема са ногама, то су болови који се јављају у потколеницама, у мишићима потколеница после дужег ходања, то јест може да буде и до 100 метара и дуже – напомиње наша саговорница. 

Сличне акције одржане раније изазвале су велико интересовање грађана, па се и овога пута очекује велики одзив.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × five =