vakcina

Ускоро стиже вакцина против грипа

За неколико дана алексиначком Дому здравља биће испоручене овогодишње залихе вакцине против грипа. Након тога знаће се и тачан датум почетка вакцинације, поручују у алексиначком Дому здравља.

Ове године требована је четворовалентна вакцина (VaxigripTetra) француског произвођача Санофи Авентис, која штити од четири врсте вируса за које је процењено да ће ове сезоне бити најпристунији. Реч је о два вируса типа Б и два вируса типа А, Х1Н1 и Х3Н2.

Вакцинисање се превасходно препоручује угроженим деловима популације, а то су у овом случају хронични болесници и труднице.

‒ Сваке године у свету око 200.000 људи умре од последица инфекције вирусом грипа, углавном су то управо хронични болесници и труднице. Ретко се деси да од последица грипа премине претходно потпуно здрава особа, мада су итекако забележени и такви ретки случајеви – подсећају у алексиначком Дому здравља.

Ове године здравственим установама у Србији биће испоручено 50.000 доза вакцине више него претходне године, тако да се очекује да ће количине бити довољне за све заинтересоване.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − eight =