Učenici pokazali interesovanje za kritičko čitanje

Nakon dva meseca trajanja i pet dvodnevnih radionica, danas je u multimedijalnoj sali Aleksinačke gimnazije održan završni čas „Radionica kritičkog čitanja i promišljanja klasika engleske književnostiˮ. Radionica je bila namenjena učenicima drugog i trećeg razreda Aleksinačke gimnazije i Tehničke škole „Prota Stevan Dimitrijevićˮ.

‒ Održano je pet radionica, danas smo održali poslednju radionicu. Odgovor na ono što se od učenika očekivalo, a to je razvijanje kulture kritičkog čitanja i mišljenja je zaista bio fantastičan. Pokazali su svoju zrelost što se tiče kritičkog mišljenja i da vole književnost i da se raduju ovakvim radionicama ‒ rekao je Bratislav Milošević, profesor Aleksinačke gimnazije.

Poslednja radionica bila je posvećena razmeni mišljenja i kritičkom tumačenju novele Roberta Luisa Stivensona „Doktor Džekil i gospodin Hajdˮ. Gosti ove završne radionice bili su Vojkan Popović, direktor Biblioteke Vuk Karadžić, i prof. dr Goran Maksimović, profesor srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Na samom kraju završne radionice, učenicima je diplome uručio prof. dr Goran Maksimović i izrazio svoje zadovoljstvo održavanjem ovakvih radionica.

‒ Radionica je pokazala najlepšu stranu čitavog projekta, deca su pokazala izuzetnu kreativnost i posvećenost čitanju. Pokazali su jedan izraziti saznajni aspekt svoje ličnosti, zrelost i sposobnost da rasuđuju o najsloženijim problemima u kojima se suočava čovek i ljudsko društvo uopšte. Ovakav program i ovaj tip radionica je veoma poželjan i treba ga i u budućnosti podsticati jer će na taj način i kultura čitanja biti na ispravan način afirmisana ‒ zaključio je profesor Maksimović.

Tokom trajanja ovih radionica polaznici su bili u prilici da se upoznaju sa klasicima engleske književosti i u saradnji sa predavačem Bratislavom Miloševićem, profesorom engleskog jezika, kroz dijalog i kritičko tumačenje razgovaraju o njima.

Na ovim radionicama pored pomenute novele obrađeni su i romani: Hamlet, Robinzon Kruso, Božićna priča i Frankenštajn: Moderni Prometej.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty − 8 =