Ученици показали интересовање за критичко читање

Након два месеца трајања и пет дводневних радионица, данас је у мултимедијалној сали Алексиначке гимназије одржан завршни час „Радионица критичког читања и промишљања класика енглеске књижевностиˮ. Радионица је била намењена ученицима другог и трећег разреда Алексиначке гимназије и Техничке школе „Прота Стеван Димитријевићˮ.

‒ Одржано је пет радионица, данас смо одржали последњу радионицу. Одговор на оно што се од ученика очекивало, а то је развијање културе критичког читања и мишљења је заиста био фантастичан. Показали су своју зрелост што се тиче критичког мишљења и да воле књижевност и да се радују оваквим радионицама ‒ рекао је Братислав Милошевић, професор Алексиначке гимназије.

Последња радионица била је посвећена размени мишљења и критичком тумачењу новеле Роберта Луиса Стивенсона „Доктор Џекил и господин Хајдˮ. Гости ове завршне радионице били су Војкан Поповић, директор Библиотеке Вук Караџић, и проф. др Горан Максимовић, професор српског језика и књижевности на Филозофском факултету у Нишу.

На самом крају завршне радионице, ученицима је дипломе уручио проф. др Горан Максимовић и изразио своје задовољство одржавањем оваквих радионица.

‒ Радионица је показала најлепшу страну читавог пројекта, деца су показала изузетну креативност и посвећеност читању. Показали су један изразити сазнајни аспект своје личности, зрелост и способност да расуђују о најсложенијим проблемима у којима се суочава човек и људско друштво уопште. Овакав програм и овај тип радионица је веома пожељан и треба га и у будућности подстицати јер ће на тај начин и култура читања бити на исправан начин афирмисана ‒ закључио је професор Максимовић.

Током трајања ових радионица полазници су били у прилици да се упознају са класицима енглеске књижевости и у сарадњи са предавачем Братиславом Милошевићем, професором енглеског језика, кроз дијалог и критичко тумачење разговарају о њима.

На овим радионицама поред поменуте новеле обрађени су и романи: Хамлет, Робинзон Крусо, Божићна прича и Франкенштајн: Модерни Прометеј.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × two =